KPN beneden de grens van veertien euro

Het aandeel KPN is vanmorgen tot ver onder de 14 euro gedaald. Rond het middaguur noteerde KPN 13,40 euro, een verlies van ruim zeven procent en de laagste koers sinds oktober 1998.

KPN was daarmee de grootste daler onder de grote Nederlandse beursfondsen. Andere bedrijven uit de telecomsector deelden in de malaise. Kabelexploitant UPC, die ook telefoniediensten aanbiedt, verloor ruim 3 procent op 11,25 euro. Versatel leverde meer dan 6 procent in en KPNQwest daalde 8,2 procent.

Ook bedrijven uit de technologie moesten incasseren. Zo zakte Philips meer dan 6 procent naar 37,40 euro, verloor ASM Lithography 5,2 procent op 23,90 euro, en moest Getronics 6 procent inleveren op 6,26 euro. De technologiefondsen uit de Midkapindex, Cap Gemini en CMG, wisten de schade binnen de perken te houden.

Het pessimisme onder de beleggers bleef niet beperkt tot de technologie en de telecom. Ook de fondsen uit de meer traditionele sectoren gingen over een breed front achteruit. Als gevolg van het negatieve sentiment daalde de AEX index 2 procent. De beursgraadmeter noteerde rond het middaguur 625,58 punten.

Grote verliezers waren de uitgevers. Elsevier verloor zonder aanwijsbare reden 5 procent van zijn beurswaarde. Bij Wolters Kluwer was de aanleiding voor de daling van bijna 4 procent een stuk duidelijker. Gisteren kocht de uitgever het Amerikaanse internetbedrijf Loislaw, dat juridische informatie verstrekt. De prijs die Wolters Kluwer betaalt, 240 miljoen gulden, vinden analisten erg hoog. Zakenbank UBS Warburg verlaagde zijn advies voor het bedrijf vanochtend sterk, en ook dat miste zijn uitwerking op de koers niet. Na het middaguur noteerde Wolters Kluwer 27,25 euro.

Ahold en Heineken vormden de twee enige lichtpuntjes onder de hoofdfondsen. Ahold klom 1,2 procent naar 33,36 euro, Heineken profiteerde van de impuls die de drankensector kreeg na de overname van de drankendivisie van het Canadese Seagram door het Britse Diageo en het Franse Pernod. De bierbrouwer steeg bijna 3 procent naar 61,10 euro.

Detailhandelsconcern Vendex kreeg vanmorgen de handen van de beleggers niet op elkaar met de verkoop van de verlieslatende winkels van Amici. Vendex behoorde ook tot de grote groep dalers onder de hoofdfondsen. Het aandeel verloor 2,3 procent op 13,36 euro.

Het gerucht dat CSM zijn merken Hak en Honig aan het Amerikaanse Heinz verkoopt, had een klein positief effect op de koers van het voedingsconcern. Het bericht uit de Wall Street Journal leidde tot een koerswinst van 1,2 procent op 24,55 euro.

De winst die Free Record Shop vanmorgen bekendmaakte leverde de muziekwinkelketen een stijging van bijna 3 procent op. Free Record Shop zag de winst in zijn boekjaar, dat afliep in september, met bijna 13 procent stijgen tot 16,8 miljoen gulden.