KERSTERWTENSOEP MET PASTRAMI

Een paar suggesties voor kleine gerechten voor kerst en oud- en nieuw. De gerechten kunnen voor het grootste deel van te voren worden klaargemaakt. Allereerst kersterwtensoep met pastrami.

Bereiding: Snijd de schoongemaakte prei in ringen. Doe de boter in een soeppan en bak hierin de prei zacht en glazig. Voeg de bouillon, doperwten en muntblaadjes toe en laat alles op een vrij laag vuur gedurende 15 minuten zachtjes koken. Snijd de pastrami in kleine blokjes. Pureer de soep met behulp van een blender of andere keukenmachine. Of wrijf de soep door een zeef. Tot zover kan dit gerecht worden voorbereid. Bewaar de soep in de koelkast. Doe als de tijd rijp is de soep terug in de pan. Verwarm de soep. Voeg vlak voor het opdienen de pastrami toe. Breng de soep eventueel op smaak met zout. Serveer de soep in diepe borden. Schep er een lepel crème fraîche op. Strooi over de room versgemalen peper.

Dit snel te maken kerstnagerecht voor 4 à 6 personen wordt in hoge glazen geserveerd. Zowel de `gevulde' mascarpone als de cranberrysaus kan van tevoren worden klaargemaakt.

Bereiding van de saus: doe de gewassen cranberry's met de citrusschilletjes en een paar eetlepels water in een pan. Breng alles aan de kook en voeg de honing toe. Laat het zachtjes koken tot er een siroopachtige massa is ontstaan. Voeg eventueel wat extra water toe. Draai het vuur uit.

Bereiding van de mascarpone: Verkruimel de bitterkoekjes. Roer de cointreau erdoor. Klop de mascarpone los en roer de alcoholische koekkruimels erdoor. Schep in de glazen een beetje cranberrysaus. Verdeel de gevulde mascarpone over de glazen en schep er nog wat saus op.

    • Anne Scheepmaker