Internationaal

LONDEN

De aandelenmarkten van Europa waren vanmorgen negatief gestemd, nadat het Amerikkaanse stelsel van centrale banken (Fed) de rente gisteren ongemoeid liet. Het pessimisme van de Fed over de economische ontwikkeling van de Verenigde Staten sloeg ook over naar de Europese beleggers.

In Londen waren het vooral de telecom- en technologiefondsen die de index naar beneden trokken. In navolging van de tik die de Nasdaq gisteren kreeg stonden aandelen als Vodafone, Arm, Sage en Spirent zwaar onder druk. Het drankenconcern Diageo, dat gisteren een deel van de drankendivisie van Seagram overnam, verloor 3 procent. De FTSE-100 noteerde rond het middaguur 6.200 punten, een daling van 1,5 procent.

FRANKFURT

In Frankfurt konden de koerswinsten van de autofabrikanten DaimlerChrysler en BMW een stevige daling van de index niet voorkomen. Met name de technologiefondsen zakten door het ijs. De DAX verloor 1,4 procent op 6.387 punten.

PARIJS

In Parijs deelden de technologiefondsen het lot van hun Amerikaanse en Europese branchegenoten. Alcatel, Thomson, STMicroelectronics en Cap Gemini moesten meer dan 3 procent inleveren.

De CAC-40, de graadmeter van de Parijse beurs, verloor 1,5 procent en noteerde rond het middaguur 5.871 punten.

TOKIO

Net als de Amerikaanse beleggers reageerden ook de Aziatische negatief op de uitkomst van de vergadering van de Amerikaanse centrale bank. De beurzen van Japan, Hongkong, Taiwan en Zuid-Korea leverden alle stevig in. In Tokio werd de daling aangevoerd door NTT Docomo, de partner van KPN. De aanbieder van mobiele telefonie verloor meer dan 10 procent. De Nikkei daalde anderhalf procent. In Zuid-Korea leverde de index 3,1 procent in, in Hongkong 1,6 procent en in Taiwan 1,8 procent.

NEW YORK

Zoals verwacht hield de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente gisteren op 6,5 procent, maar waarschuwde wel voor een duidelijke afname van de Amerikaanse groei. De aandelenmarkten reageerden teleurgesteld. Twee belangrijke indexen eindigden de dag op het laagste niveau sinds een jaar: de graadmeter van de technologiebeurs Nasdaq en de S&P 500, waarin de belangrijkste bedrijven uit alle sectoren van de Amerikaanse economie zijn opgenomen. De S&P 500 daalde 1,3 procent naar 1.306 punten, de Nasdaq leverde maar liefst 4,3 procent in op 2.512 punten. Bij de grote fondsen was het verlies kleiner: de Dow Jones verloor 0,6 procent.