Het wordt morgen een stille dag

Nederland neemt morgen en massaal een vrije dag. De treinstakingen zijn een goed excuus om de kerstdagen te verlengen.

Secretaresse Dineke de Wit van de Gereformeerde Scholengemeenschap Guido de Brès in Amersfoort verwacht dat ouders meer dan de helft van de leerlingen morgen zullen afmelden. De meesten komen van ver buiten de stad. ,,Of de leerlingen komen veel te laat''. Als ze een treinkaartje laten zien hoeven ze dit keer niet na te blijven. Van het schoolpersoneel dat vrijdag al vrij had genomen - aansluitend op de kerstdagen - komen de meesten nu ook op donderdag niet.

Nederland bereidt zich voor op een landelijke treinstaking. De Koninklijke Landelijke Politiedienst (KLPD) en het Traffic Information Centre (TIC), die de drukte op de weg in de gaten houden, gaan ervan uit dat de files morgen wel mee zullen vallen. Nederland neemt massaal de laatste twee dagen voor de kerstdagen vrij. ,,Dat zie je vaker als treinstakingen ruim vantevoren worden aangekondigd: mensen blijven gewoon thuis'', zegt Theo Gerritsen van de TIC-meldkamer. ,,Zeker nu met de kerst is het een goed excuus voor mensen om thuis te blijven.'' Ook bedrijven houden er rekening mee dat personeel het donderdag en vrijdag af laat weten.

De Nederlandse Spoorwegen en de vakbonden hebben geen zicht op de precieze omvang van de chaos, omdat het zogenaamde ,,wilde stakingen'' zijn. Personeelscollectieven uit verschillende delen van het land hebben een werkonderbreking aangekondigd. NS heeft inmiddels pamfletten onderschept uit de verschillende regio's en adviseert reizigers morgen niet per trein te reizen.

Taxicentrales profiteren van de staking. ,,Het gaat vooral om ritten naar buiten, niet speciaal binnen de stad'', zegt de Rotterdamse chauffeur Aad van Gelder van taxicentrale St. Job. Vooral vanavond en vannacht zal het moeilijker zijn een taxi te krijgen. ,,De chauffeurs die de nacht rijden gaan morgen de dag rijden, dat verdient beter.''

De chauffeur heeft goede ervaringen met treinstakingen: ,,We verwachten heel veel extra drukte.'' Schiphol heeft extra parkeerplaatsen vrijgemaakt voor de 6.000 (van de 51.000) medewerkers die normaal gesproken met de trein naar hun werk komen. Ook zet het extra parkeerbegeleiders in voor de 16.000 luchtreizigers die donderdag anders met de trein zouden komen (gemiddeld een op de drie passagiers komt met de trein naar Schiphol). Op teletekst waarschuwt Schiphol de luchtreizigers op tijd te komen. Ook KLM waarschuwt de passagiers.

KLM zegt ,,in principe'' de vluchten niet te vertragen. Voor de meeste Europese bestemmingen kunnen passagiers een volgende vlucht nemen. De luchtvaartmaatschappij zet in ieder geval extra passage-afhandelaars bij de incheck-balie en de incheck-automaten. De passagiers moeten snel door kunnen lopen, mensen met enkel handbagage worden doorgestuurd naar de gates.

En dan de Nederlandse Spoorwegen zelf. NS heeft extra kantoor- en ander personeel ingeschakeld om morgen een geel vest aan te trekken en op de stations informatie aan reizigers te geven. Een woordvoerster verwacht dat ook veel NS-personeel thuis zal blijven.

    • Esther Rosenberg