Heinz koopt Honig, Hak van CSM

Oer-Hollandse merken als Honig en Hak, Brinta en Roosvicee komen in Amerikaanse handen. Voedingsconcern CSM verkoopt zijn levensmiddelendivisie aan Heinz.

Dat heeft CSM vanmiddag bekendgemaakt. ,,De onderhandelingen zijn zo ver gevorderd dat we een akkoord verwachten'', zei bestuursvoorzitter J. Vink in een toelichting. Hij wil het bedrag dat ermee gemoeid is niet noemen. De Amerikaanse krant Wall Street Journal meldde vanochtend dat Heinz bereid is zo'n 950 miljoen gulden te betalen.

CSM heeft zijn levensmiddelen in september dit jaar te koop gezet omdat het zich terugtrekt uit de consumentenproducten. Door een reeks overnames is CSM tegenwoordig wereldwijd de grootste leverancier van bakkerij-ingrediënten. Verder produceert het suiker, melkzuren en drop en kauwgom.

De divisie levensmiddelen heeft 1.350 medewerkers, een omzet van bijna 800 miljoen gulden en merken als De Ruijter muisjes, Venz hagelslag, Karvan Cevitam siroop en Baukje bakproducten. Het zijn sterke lokale merken die weinig kans maken uit te groeien tot Europese merken.

De verkoop is de grootste buitenlandse acquisitie ooit voor Heinz en past in de huidige overname- en fusiegolf in de voedingsindustrie. Die kreeg eerder dit jaar een impuls door de megaovername van het Amerikaanse Best- foods (Knorr, Conimex) door Unilever voor 56 miljard gulden. Daardoor staan ook concerns als Heinz en Campbell onder druk om hun groei te versnellen.

Heinz (omzet 23 miljard gulden) is daarbij niet afkerig van relatief bescheiden overnames. Het merk Honig past ook goed bij de overige producten van Heinz, maar ingewijden begrijpen niet dat Heinz ook interesse heeft in merken als De Ruijter. Heinz is vooral bekend van zijn tomatenketchup – binnenkort ook in groen – en blikken witte bonen in tomatensaus. Het is ook een van de grootste producenten ter wereld van babyvoeding. Iets meer dan de helft van de omzet komt van buiten de VS.

Een andere kandidaatkoper was de combinatie van koekfabriek Peijnenburg en participatiemaatschappij Gilde.