Excuses Barend aan Hell's Angels

De journalist Frits Barend heeft gisteren tijdens de tv-uitzending van Barend en Van Dorp zijn excuses aangeboden aan de Hell's Angels. In hun programma hebben Barend en Van Dorp de Hell's Angels meerdere malen een criminele organisatie genoemd, aldus Barend, die zei dat dit niet terecht was.

De excuses van Barend kwamen kort nadat ongeveer tien Angels vlak voor de uitzending de studio binnen waren gestormd en hadden geëist dat ze voortaan zouden worden gekwalificeerd als `motorclub'. Daarbij liepen verschillende mensen, onder wie de presentatoren Frits Barend en Henk van Dorp, klappen op. Volgens een woordvoerder van het programma bleven de gasten – voetballer Brian Roy, Europarlementariër Lousewies van der Laan (D66) en zanger Marco Borsato – ongedeerd.

Henk van Dorp, die behalve een ,,blauwe wang'' een ,,oor als van een profbokser'' heeft overgehouden aan de kloppartij, weet niet precies waar hij en zijn collega het bezoek van de Angels aan te danken hebben. ,,De laatste weken hebben we regelmatig gesproken over het thema veiligheid, met de Kamerleden Hillen (CDA) en Nicolaï (VVD). Alle dingen bij elkaar opgeteld hebben misschien de Angels tot actie genoopt.''

Direct na het incident besloten Van Dorp en Barend toe te geven aan de eis van de Angels, aldus Van Dorp. ,,Zij wilden excuses. Onder dat soort bedreigingen zeg je op dat moment ja. Ik zal wel nooit een verzetsheld worden.'' Niettemin zijn Barend en Van Dorp van plan vanavond op een of andere manier terug te komen op het incident.

De Hell's Angels worden al enige jaren in verband gebracht met drugs- en wapenhandel. Het IRT-rapport van Van Traa van 1995 noemt de motorclub onomwonden ,,een criminele organisatie''.

Naar aanleiding van de recente moord op twee Angels in een seksclub in Haarlem en de begrafenis van de geliquideerde Sam Klepper besteedden de media de nodige aandacht aan de criminele activiteiten van de bende.