Europees compromis in dossier bananen

De Europese landbouwministers zijn het gisteren in Brussel eens geworden over de invoering van uniform invoertarief voor bananen naar de Europese Unie. Vanaf 2006 komt een definitief einde aan de huidige voorkeursbehandeling van bananen uit voormalige Europese koloniën, in vooral het Caraïbisch gebied. Tot dan geldt een overgangsregeling.

Volgens Eurocommissaris Fischler (Landbouw) is de weg nu vrij voor een snel einde aan de slepende `bananenoorlog' tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. De VS hebben sinds vorig jaar 475 miljoen gulden extra invoerrechten op Europese producten als sanctie voor de Europese bananenpolitiek.

De Wereldhandelsorganisatie WTO stelde de VS vorig jaar in het gelijk. Frankrijk, Engeland en Spanje bleven zich evenwel verzetten tegen het opgeven van de voorkeursbehandeling. Nederland en Denemarken steunden de Europese politiek niet.

Minister Brinkhorst (Landbouw) sprak na het compromis van gisteren van een doorbraak. Voordat het uniforme invoertarief in 2006 ingaat, geldt vanaf 1 april de overgangsregeling waarbij handelaren kunnen intekenen op verschillende tariefcontingenten. Wie er het eerst bij is, kan tegen het goedkoopste tarief exporteren naar de Europese Unie.

Fischler dreigde gisteren, dat Europa nu zelf een procedure bij de WTO zal aanspannen, als de Amerikaanse sancties niet worden opgeheven. ,,Wij zetten de dialoog voort, maar we zijn niet bereid op onaanvaardbare eisen in te gaan'', kondigde hij alvast aan. In oktober wezen de VS en een groep van negen Latijns-Amerikaanse bananenexporteurs een vergelijkbaar compromisvoorstel af. Zij vonden een overgangsperiode met tariefcontingenten, zoals de EU nu opnieuw voorstelt, onacceptabel. Brinkhorst zei gisteren dat het wachten nu is op de stellingname van de nieuwe Amerikaanse regering.

Deze week overlegden de Europese Commissie en de Amerikaanse regering over een aantal problemen in de onderlinge handelsbetrekkingen. Fischler betreurde het gisteren dat de VS daarbij met weinig concrete voorstellen zijn gekomen.