`Een slachting is voor mij handel'

Naam: Rob Zieck (57)

Bedrijf: Hoekmansbedrijf Bever Holding

Grootste meevaller in 2000: Prima omzetten op de beurs

Grootste tegenvaller in 2000: Het verdwijnen van de hoekman.

De AEX-beurs ging in het eerste jaar van dit millennium op in de Euronext-beurs. Een hoekman als Rob Zieck verdwijnt daardoor. ,,Spijtig'', vindt hij zelf.

Rob Zieck, de directeur van Bever Holding, werkt al zevenendertig jaar op de Amsterdamse beurs. Hij is hoekman. ,,Ik denk dat ik zo'n beetje het langste meeloop in het beurswereldje. Dat de traditionele beurs gaat verdwijnen vind ik spijtig, maar dat komt voort uit sentiment. Ik begrijp heel goed dat de beurs moet professionaliseren.''

Op een haar na haalde de Amsterdamse beurs in traditionele vorm zijn vierhonderdste verjaardag. Maar met de vorming van Euronext kwam in maart een einde aan het zelfstandige bestaan van de AEX-beurs. Door het verscheiden van de beurs verdwijnt ook een typisch Amsterdams beursfenomeen: de hoekman. In het nieuwe handelssysteem is geen rol meer weggelegd voor deze functionaris. De vier hoekmansbedrijven die nog over zijn, moeten zich omscholen. Een van die vier is Bever Holding, waaronder de hoekmansbedrijven Brom en Van der Wielen vallen.

In de werkkamer van Zieck op het Damrak staat een grote vlag in een standaard. Het heeft te maken met een van zijn nevenactiviteiten: honorair consul van Armenië. Tot vijf jaar geleden stond hij zelf nog op de vloer (hij heeft de notitieboekjes nog waarin hij destijds de orders schreef), inmiddels is hij directeur van Bever.

Sinds de beurs van een vereniging is omgevormd tot een normaal bedrijf, merkt hij wel dat er een andere wind is gaan waaien in het bestuur van de beurs. Toen Zieck nog bestuurslid was van de Vereniging voor de Effectenhandel, werd er veel vaker naar een compromis gezocht. Nu heeft het verdwijnen van de hoekmansfunctie geleid tot een claim aan het adres van Euronext Amsterdam van de Vereniging van Hoeklieden, waarvan Zieck voorzitter is. ,,De nieuwe machtshebbers daar zetten hun hakken in het zand. Een van hun woordvoerders heeft eens gezegd dat wij marktkraamhouders in hun bedrijf zijn. Niets ten nadele van marktkraamhouders, maar dat klinkt wel een beetje denigrerend.''

Het afgelopen jaar is goed geweest voor de hoekmansbedrijven, en dus ook voor Bever. Hoekmansbedrijven verdienen een provisie – de courtage – per transactie. ,,Als er maar gehandeld wordt,'' vertelt Zieck. ,,De hectiek op de beurzen is heel goed voor Bever. World Online, , UPC, er zijn heel veel transacties geweest. Het is een slachting geweest, maar voor mij was het handel.''

Aan die inkomstenstroom komt dus vanaf volgend jaar een einde. Zieck: ,,We zullen in ieder geval tot 1 juli actief blijven als hoekman. Daarna zullen we meer gaan daghandelen dan we nu doen – voor eigen rekening dus – en misschien als commissionair gaan optreden. En wellicht zullen we onze slapende optiepoot nieuw leven inblazen. Ik zeg niet hoeveel omzet het einde van het hoekmanbestaan ons gaat schelen, maar ik verwacht dat we het grotendeels op kunnen lossen met nieuwe activiteiten.''

Zieck was niet verbaasd toen bleek dat de hoekman zou verdwijnen op de beurs. ,,Daarvóór was er al sprake geweest van de vorming van een Europees handelsplatform, ook in dat plan was er al geen rol meer voor de hoekman.''

Dit is het derde deel in een eindejaarsserie.

    • Douwe Douwes