Bransons lot is geen nationale loterij

Helaas, volgende keer beter! Veel Britten krassen die mededeling elke dag op hun loterijbiljet te voorschijn. Virgin-chef Sir Richard Branson, die met zijn treinen, vliegtuigen, telefoons, gas en spaarrekeningen graag gevestigde monopolies ondermijnt, beleefde het gisteren in het groot. Zijn aanbod om de National Lottery over te nemen was een typisch geval van niet goed, geld weg. In plaats daarvan mag Camelot, de omstreden huidige exploitant van de in 1993 geprivatiseerde staatsloterij met een omzet van vijf miljard pond en 30 miljoen vaste klanten, het nog eens zeven jaar doen.

Bransons voorstel voor een People's Lottery moest de loterij leven inblazen met nieuwe kras- en nummerspelletjes en een hogere winstkans, een hogere opbrengst voor goede doelen, betere technologie en zonder de fat cat-salarissen die het management van Camelot in opspraak hebben gebracht. Maar zijn formule was toch te riskant, oordeelde de overheidsommissie onder Lord Burns gisteren. Vooral in het begin van de zevenjarige franchise zou Branson ,,oncomfortabel hoge risico's accumuleren'', terwijl Camelot meer geld voor goede doelen en de kunsten zou opbrengen.

Branson, die ook in 1993 naar de licentie dong, reageerde gisteren ,,verbluft'' en dreigt met een rechtszaak. Bransons bod heeft hem zo'n 150 miljoen gulden gekost, waarvan tien uit zijn eigen fortuin. De beslissing onderstreept ook het gezichtsverlies voor de commissie. Camelot, een groep bedrijven waaronder voedselconcern Cadbury, werd in september onder dwang van de rechter alsnog toegelaten tot de finale, nadat de commissie eerder had gezegd alleen met Branson te willen verder praten. Dat kostte de toenmalige voorzitster, Dame Helena Shovelton, de kop. Camelot-chef Dianne Thompson heet voortaan `de vrouw met de stalen ballen'. Sir Richard is van een Thatcher-sympathisant geleidelijk vriend-van-Tony geworden. Zijn bod moest de door de Tories gewilde privatisering een `New Labour-gezicht' geven. Zal hij ooit nog een bod doen? Geen kans!, aldus een woedende Branson.