Zoeken tussen de zoekers

Internet groeit nog altijd exponentieel en het vinden van informatie wordt steeds moeilijker. Zoekmachines (zoals Ilse) en portalen (zoals de Startpagina) helpen de surfer. Een zoekprogramma (search engine) stuurt gedurig crawlers (digitale speurhondjes) op pad om nieuwe sites te zoeken. Van zo'n site wordt de inhoud automatisch geïndexeerd en toegevoegd aan de database. Portalen (portals) daarentegen zijn mensenwerk. Een leger redacteuren beoordeelt aangemelde websites en deelt deze in rubrieken in.

Noch de zoekprogramma's, noch de portalen kunnen de huidge groei bijhouden en `zien' dus maar een gedeelte van het internet. Er wordt dan ook naarstig naar alternatieven gezocht. Zo zijn er bijvoorbeeld zoekprogramma's die betaling vragen voor de registratie van websites. En portals gaan kwaliteitseisen stellen. Beide maatregelen verminderen het zoekwerk en verhogen de kwaliteit van de aangeboden informatie.

Een ander alternatief is de `meta search engine', die niet het internet, maar de belangrijkste zoekprogramma's doorzoekt. Hij filtert de dubbele pagina's en presenteert de resultaten op een overzichtelijke manier. Nederlandse meta-zoekprogramma's zijn Surfboard en Metazoek, internationale Mamma, Dogpile en Metacrawler. MetaSpider doorzoekt Nederlandse èn internationale search engines.

Het Amerikaanse bedrijf 2Ce (spreek uit: to see) heeft een andere oplossing voor de ordening van grote hoeveelheden informatie. Hun gelijknamige, op Microsoft Explorer gebaseerde webbrowser projecteert vijf webpagina's op de binnenzijden van een virtuele kubus, waardoor je thematische kubussen kunt samenstellen. Als vijf vlakken niet genoeg is, kun je – eventueel zelfs draaibare – kubussen aan kubussen koppelen, etc.

Nog een stap verder gaat MapNet. Deze zoekmachine projecteert internet op een kaart van Antarctica, gerubriceerd per thema (games, sport, beleggen, etc.). Vervolgens kun je inzoomen, en als je dichtbij genoeg bent kun je omschakelen naar een 3D-perspectief. Je omgeving zie je dan als een stad met huizen, flatgebouwen en wolkenkrabbers waar je met de muis tussendoor kunt zweven. Hoe populairder een site, hoe hoger het bijbehorende gebouw. Aan de kleur kun je aflezen hoe `cool' surfers de site vinden. Klikken op een gebouw opent de bijbehorende site.

MapNet is echter erg langzaam, en dat terwijl er toch prima online 3D-modelleringssoftware voorhanden is. Je hoeft alleen maar een bezoek te brengen aan één van de 3D-gemeenschappen van ActiveWorlds om te weten hoe het ook kan. Hoe dan ook: er wordt vlijtig gewerkt om de snel groeiende hoeveelheid informatie op het internet beheersbaar te maken.

(www.surfboard.nl, www.metazoek.nl, www.mamma.com, www.dogpile.com, www.metacrawler.com, www.metaspider.nl, www.2ce.com, www.map.net)

    • Rob Smit