Verbod op voeding met nandrolon

De Britse overheid gaat de vrije verkoop van voedingssupplementen waarin nandrolon voorkomt verbieden. De producten zullen alleen nog in de apotheek op doktersrecept verkrijgbaar zijn.

Nandrolon, een anabool steroïd, is de laatste jaren in verband gebracht met tal van dopingaffaires. De Britse sprinter Linford Christie, de Duitse atleet Dieter Baumann, de Tsjechische tennisser Petr Korda en de Franse voetbalinternational Christophe Dugarry zijn de meest prominente gevallen.

Vorig jaar werden alleen al in Groot-Brittannië 24 sporters in tien verschillende sporten betrapt. De meesten verklaarden niet schuldig te zijn en zeiden dat ze legitieme voedingssupplementen hadden gekocht in winkels voor gezond voedsel of bij postorderbedrijven. De markt voor producten met daarin `voorlopers' van nandrolon (zij krijgen de werking van nandrolon na inname) is enorm gegroeid. Eén fabrikant had een omzet van voedingssupplementen van 20 miljoen gulden.

Het Britse bureau voor medisch toezicht gaat de fabrikanten aanschrijven en verordonneren dat deze producten uit de verkoop worden genomen ingevolge de medische wet van 1968.

Woordvoerder Jane Cole zei: ,,Nandrolon en de voorlopers daarvan zijn medicinale producten, waarvoor een licentie nodig is. Onze rol is de gezondheid van het publiek te waarborgen. Na een klacht hebben we alle producten met nandrolon en gerelateerde substanties opnieuw doorgelicht. We hebben het over twintig fabrikanten en vijftig producten.''