Verbijstering over bom op dak Milanese Dom

Een bom op het dak van de Dom: verbijsterd vraagt Italië zich af wie het symbool van Milaan heeft willen treffen, en waarom. Gistermiddag werd bij een routinecontrole achter een van de gotische bogen op het dak van de kolossale Dom een tas gevonden met daarin één kilo springstof, van de soort die wordt gebruikt in steengroeves. Het ontstekingsmechanisme was afgesteld op 3 uur afgelopen nacht. De bom is zonder veel problemen onschadelijk gemaakt, maar veroorzaakte gezien zijn vindplaats toch enorme opschudding. Het dak van de Dom is voor een groot deel voor het publiek toegankelijk.

Meteen begonnen de meest uiteenlopende hypotheses de ronde te doen. Justitie in Palermo verwees naar de maffia-aanslagen in 1993 op het Uffizi-museum in Florence, de kerk van Jan van Lateranen in Rome en een museum in Milaan. Ook dat waren zeer symbolische aanslagen. Justitie in Milaan zei te vrezen voor een terugkeer van de terreuraanslagen uit de jaren zeventig en tachtig. Sommigen leggen een verband met de ontvangst door de paus van de extreem-rechtse leider Jörg Haider, afgelopen zaterdag. Anderen zien de bom als een voorteken voor een gewelddadige verkiezingscampagne.

De Milanese politie veegt voorlopig al deze veronderstellingen van tafel en wijst erop dat er geen concrete aanwijzingen zijn over wie deze bom heeft geplaatst.

Misschien is er een verband met eerdere bommen in Milaan. Op 6 juli vorig jaar werden bij het gebouw van de vakbond Cisl twee brandbommen ontdekt. Op 28 juni vorig jaar werd na een brief aan een krant een bom gevonden in de crypte van de Basiliek van Sint Ambrosius, de beschermheilige van Milaan.

Ook eerder zijn er verscheidene bomaanslagen of pogingen daartoe geweest. In een paar gevallen is de verantwoordelijkheid opgeëist door anarchistische groepen.