Turkse politie pakt hongerstakers aan

De Turkse autoriteiten hebben vanmorgen met geweld een einde gemaakt aan de hongerstaking die al meer dan zestig dagen in een aantal Turkse gevangenissen werd gehouden.

Om half vijf vanmorgen Turkse tijd bestormde de paramilitaire politie circa 20 gevangenissen om de hongerstakers over te brengen naar ziekenhuizen. Bij de actie vielen in ieder geval vijf doden, van wie drie gevangenen en twee agenten. Volgens de mensenrechtenorganisatie IHD is vandaag een hongerstaker overleden als gevolg van uitputting. Sympathisanten van de hongerstakers gaan ervan uit dat er bij de invallen ten minste zes gedetineerden om het leven zijn gekomen.

Volgens de Turkse autoriteiten is de operatie in elf gevangenissen van de 20 afgerond. Met name in de Bayrampasa-gevangenis in Istanbul, algemeen gezien als het zenuwcentrum van de hongerstaking, bieden gedetineerden echter aanzienlijke tegenstand. Volgens minister van Justitie Hikmet Sami Türk ,,maken zij gebruik van kalasjnikovgeweren''. Een deel van de inrichting staat in brand.

Met hun hongerstaking protesteerden de gedetineerden tegen de invoering van de zogeheten F-type gevangenissen. De autoriteiten achten deze nieuwe gevangenissen, waar ten hoogste drie mensen een cel delen, een stap vooruit, maar de gevangenen zelf vrezen dat zij in kleine cellen geen weerstand kunnen bieden aan mishandeling door bewakers. Nu verblijven soms wel honderd gevangenen gezamenlijk op grote slaapzalen, waar extreem-linkse en ook maffiagroeperingen vaak de dienst uitmaken. Volgens de Turkse televisie is inmiddels een groot aantal hongerstakers overgebracht naar ziekenhuizen. Daar zouden enigen van hen inmiddels hebben toegestemd om babypap te eten. Minister Türk zei dat het ingrijpen van vanmorgen noodzakelijk was omdat de situatie waarbij de hongerstakers elke dag dichter opschoven naar de dood, onhoudbaar was geworden. ,,Ons doel is om uw kinderen te redden'', zo liet hij de ouders van de hongerstakers weten.

De hongerstaking vond met name steun onder gevangenen van extreem-linkse signatuur. Gedetineerden van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) van Abdullah Öcalan, die na jaren van strijd inmiddels verzoening nastreeft met de Turkse autoriteiten, waren beduidend minder enthousiast over de actie. Volgens de Turkse Star-televisie bood een aantal PKK-gedetineerden vanmorgen de paramilitaire politie zelfs aan om te helpen bij de ontruiming.

Sympathisanten van de hongerstakers in het buitenland, onder andere Nederland, riepen geestverwanten vanochtend per e-mail op te komen protesteren tegen de Turkse politie-actie.

analyse: pagina 5