`Telecom is nu weer staatssector'

Wat bracht het eerste jaar van dit millennium? Het UMTS-debacle. Marc van der Heijden (Versatel) is nog steeds gebrouilleerd met de overheid.

Marc van der Heijden beleefde in 2000 een hete zomer, opgesloten in een benauwd kamertje van het Kurhaus in Scheveningen. Dat hotel vormde in juli het decor voor de veiling van vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS). Van der Heijden bood mee namens Versatel, het telecombedrijf dat hij mede oprichtte. Andere deelnemers maanden het relatief kleine Versatel snel uit de veiling te stappen. Versatel stopte na dertien dagen met bieden omdat het naar eigen zeggen werd bedreigd door een andere deelnemer. Aanstellerij, meende de overheid, waarna de opbrengst werd vastgesteld op 6 miljard gulden. Versatel bleef zonder vergunning achter.

,,Uiteindelijk is het goed voor ons uitgepakt'', zegt Van der Heijden. ,,Een hoop partijen met een UMTS-vergunning kijken op dit moment zorgelijk naar hun kredietwaardigheid. Ze zijn enorme schulden aangegaan voor een stukje papier. Dat geld ligt nu bij de overheid; de industrie lijkt wel opnieuw genationaliseerd. Bedrijven zijn noodgedwongen verbindingen aangegaan om samen UMTS-vergunningen te kopen. Dat remt de concurrentie.''

,,We vinden het overigens niet leuk dat we geen toegang hebben gekregen tot de markt voor mobiele telefonie. Aan de andere kant zie je dat bedrijven met een vergunning op zoek zijn naar partners om hun investeringen sneller terug te verdienen. Op die manier verwachten we toch nog entree te krijgen tot die markt. We praten op dit moment met bijna iedereen die een vergunning heeft.''

Koesteren die partijen [KPN, Libertel, Telfort, Dutchtone en Ben] geen wraakgevoelens na alle ophef rondom de UMTS-veiling?

,,Absoluut niet. Wie nog wel wraakgevoelens koestert is de Nederlandse overheid. Zo worden we niet altijd uitgenodigd voor overleggen die ook voor ons relevant zijn. Het is stank voor dank, want zonder ons zou de veilingopbrengst veel lager zijn uitgevallen. Ze zijn boos omdat we een hele hoop last hebben veroorzaakt; de veiling staat op de politieke agenda. Onze klachten over het veilingontwerp [dat voor alle anderen gunstig uitpakte] blijven staan.''

De beursgang van uw internetdochter Zon ging niet door. Was het niet gewoon een slecht jaar?

,,Sommige merknamen zijn dit jaar volkomen vernield geraakt door een beursgang – kijk maar naar World Online. Dat is Zon bespaard gebleven. Een beursgang is voorlopig ook niet nodig; Zon bedruipt zich bijna helemaal zelf. Wel teleurstellend was het mislukken van Sonne in Duitsland. We boden daar internet aan tegen een vast tarief, maar dat bleek niet rendabel omdat klanten meer online bleven dan we hadden verwacht. Dat was een foute inschatting die ons 18 miljoen euro heeft gekost. Ontzettend zonde .''

2001?

,,We vragen ons af wat er met toezichthouder Opta gebeurt. Er gaan steeds meer stemmen op dat het wel goed zit met de telecommarkt en dat Opta overbodig is. Volgend jaar beslist de politiek daarover. Ik hoop dat men de oren niet naar de voormalige monopolisten laat hangen. Die trekken zich, nu de markt tegenzit, weer terug op hun thuismarkt en zeggen dan hardop dat ze de grootste werkgever van het land zijn.''

Dit is het tweede deel in een eindejaarsserie.

    • Stéphane Alonso