Stojic gaf trainers Brugge 4 enveloppen

De Joegoslavische spelersmakelaar Ranko Stojic heeft in totaal vier enveloppen met smeergeld afgegeven bij trainers van het Belgische Club Brugge. Dat is vanochtend gebleken tijdens de eerste verhoren van de onderzoekscommissie van het bondsparket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

De verhoren vinden plaats in het gebouw van de voetbalbond in Brussel. Vanochtend zijn Club Brugge-directeur Anton Vanhove en secretaris Jacques De Nolf gehoord. Ook de hulptrainers René Verheyen, Hans Galjé (onder meer oud-doelman van Ajax en FC Den Haag) en Alex Querter moesten uitleg komen geven over de gang van zaken rond de aankoop van vijf voetballers in 1997 en 1998.

De vijf spelers werden telkens bemiddeld door Stojic, een vriend van toenmalig hoofdtrainer Erik Gerets van Club Brugge. Ook Gerets, nu trainer bij PSV, en Stojic worden gehoord door de onderzoekscommissie. Beiden ontkennen tot nu toe iets met de affaire te maken te hebben.

Uit de verhoren van vanochtend is duidelijk geworden dat Stojic vier enveloppen heeft afgeleverd bij de technische staf van Club Brugge en niet drie zoals tot nu toe bekend was. De vier enveloppen zijn vanmorgen door directeur Vanhove ter beschikking gesteld aan de onderzoekscommissie. Op enkele enveloppen blijken de namen van de hulptrainers van Club Brugge te zijn geschreven. Onderzocht wordt of dit het handschrift is van de omstreden voetbalmakelaar.

Verheyen en Galjé hebben in januari 1999 op eigen initiatief directeur Vanhove geïnformeerd dat zij enveloppen hadden ontvangen van Stojic. Verheyen kreeg één envelop, Galjé twee.

Galjé ontving het geld na afronding van de transfer van de Joegoslavische speler Dalibor Mitrovic. Achteraf stelde de clubleiding vast dat voor Mitrovic een veel te hoge transfersom betaald was.

Querter kreeg zijn envelop – met 20.000 Duitse mark – na een positief advies over de eveneens door Stojic aangeboden Litouwse speler Edgaras Jankauskas. Dat gebeurde nadat hij als scout samen met Stojic een bezoek aan Moskou gebracht had om naar Jankauskas te kijken.

De leiding van Club Brugge ontdekte overigens pas later dat ook Querter geld gekregen had. Querter was na ontvangst van het geld niet naar de clubleiding gestapt. In plaats daarvan bracht hij het naar de bank. Nadat hij ontmaskerd was, gaf hij het geld aan de clubleiding. Club Brugge verlengde het tijdelijk arbeidscontract niet met Querter.