`Soldaten doden gewonde collega's'

Vluchtende Congolese regeringssoldaten doden hun gewonde collega's omdat het te duur is om ze naar een ziekenhuis te vervoeren. Dit zeggen Congolese militairen die naar Zambia uitweken.

,,We kregen bevelen van onze commandanten om iedere gewonde dood te schieten'', vertelde een soldaat aan het persbureau Reuters. ,,Er werd ons verteld dat het veel te veel kost om ze naar ziekenhuizen in Kalemi of Lubumbashi te vliegen. Ik heb gedood en weet van velen die zijn gestorven.''

In de afgelopen twee weken vluchtten ongeveer 8.000 Congolese regeringssoldaten en aanhangers plus 300 Zimbabwaanse militairen naar Zambia. In wat wordt gezien als de grootste veldslag in Congo sinds de ondertekening van het vredesakkoord van Lusaka, vorig jaar, hebben de rebellen de regeringstroepen een grote nederlaag toegebracht.

Congolese rebellen en hun bondgenoten van het Rwandese leger openden vorige maand de aanval op het stadje Pweto in Zuidoost-Congo aan het Mwerumeer. Ze namen Pweto in en rukken sindsdien op naar het stadje Mulilo aan de Zambiaanse grens. Deze plaatsjes zijn van groot strategisch belang. Inname door de rebellen zou betekenen dat zij de gehele grens met Zambia controleren en de weg voor hen open ligt naar de zuidelijke stad Lubumbashi. Het regeringsleger van de Congolese president Kabila gebruikt de grens om via het Tanganyika-meer wapens en Hutu milities te infiltreren in Oost Congo, dat in handen is van de rebellen.

Met de Congolese regeringssoldaten sloegen Hutu milities afkomstig uit Rwanda en Burundi op de vlucht naar Zambia. De 300 soldaten van het Zimbabwaanse contingent in Congo, dat Kabila bijstaat, zijn inmiddels van Zambia naar hun thuisland gedeporteerd. Ook kwamen een geschatte 60.000 Congolese burgers de grens over. Zambia stuurde 3.500 soldaten naar de grens om de orde te handhaven. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, begon een grote operatie in het moeilijk bereikbare gebied.

De gevechten rond Pweto begonnen toen de regeringen en rebellen betrokken bij de Congolese burgeroorlog in Zimbabwe een akkoord sloten om zich 15 kilometer van de frontlinies terug te trekken. Dit akkoord droeg in belangrijke mate bij aan de beslissing van de Veiligheidsraad van de VN eerder deze maand om de vredesoperatie in Congo met een half jaar te verlengen.