Senaat voor huwelijk homo's

In de Eerste Kamer tekent zich een ruime meerderheid af voor het homohuwelijk. Dat bleek gisteren tijdens de eerste termijn van het debat over de wetswijzigingen, die het huwelijk van personen van gelijk geslacht mogelijk moeten maken en, in het verlengde daarvan, ook adoptie.

Staatsscretaris Cohen (Justitie), die de wet dit najaar in

de Tweede Kamer aanvaard kreeg, antwoordt de senaat vandaag, maar nu al lijken VVD, PvdA, D66, GroenLinks en SP samen goed voor 48 van de 75 zetels een ruime meerderheid te vormen. Het CDA en de kleine christelijke fracties zijn fel tegen.

GroenLinks en D66 vinden het wel discriminerend dat troonpretendenten van het koningshuis niet mogen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. In de schriftelijke voorbereiding van de behandeling van de wet had premier Kok er al op gewezen dat de Grondwet dit verbiedt met het oog op de erfelijkheid van het koningschap.

Met name D66-woordvoerder Kohnstamm acht dat geen consistente benadering van het probleem. Een kinderloze vrijgezel mag immers wel gewoon koning worden. Bovendien kan een huwelijk van koning of koningin kinderloos blijven. Dan komt het er in feite op neer dat een homoseksuele prins alleen wegens zijn seksuele geaardheid niet geschikt zou zijn voor het koningschap, zo redeneerde Kohnstamm.

Kohnstamms collega Van Schijndel (GroenLinks) vroeg de bewindsman waar in de wet staat dat koninginnen en koningen kinderen moeten krijgen.

Van Schijndel, overtuigd republikein, vindt overigens niet dat de Oranjes langs deze weg mogen worden gediscrimineerd.