Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de moord op de kritische Oekraïense journalist Georgi Gongadze. Er bestaan vermoedens dat het gebeurd is in opdracht van de president. Verder een reportage over de laatste gaarkeuken van Amsterdam die tot verdriet van de vaste klanten na 130 jaar de deuren sluit. Ned.1, 20.23-20.56u.

Nova. Onder meer een gesprek met de Oostenrijkse extreem-rechtse politicus Jörg Haider. Ned.3, 22.30-22.50u.

DOCUMENTAIRES

Noorderlicht. Wetenschappers proberen al jaren vat te krijgen op de truffel, maar tot nu toe onttrekt het onooglijke geval zich aan iedere controle. De Toscaanse witte wintertruffel blijkt niet alleen de kostbaarste, maar ook de meest geheimzinnige van alle truffels. Afl.: Het mysterie van de witte truffel. Ned.3, 20.30-20.58u.

Rare streken: Wild Indonesia. Eerste deel van een serie over de Indonesische archipel (17.000 eilanden) met opnamen van prachtige en bizarre dieren. Afl.: Gestrand op een eiland. Canvas, 20.55-21.55u.

De kalverslachterij. Slot van een vierdelige serie over het werken in een kalverslachterij. Afl.: Dichter bij het kalf. Ned.3, 20.58-21.28u.

Het andere gezicht. Portret van opa Rinus en vijf andere oude Amsterdammers die allemaal uit verschillende landen komen. Zij vertellen op basisscholen over vroeger en het leven hier en overzee. Ze zijn misschien oud, maar nog niet op. Afl.: Domweg gelukkig in de Dapperstraat? Ned.1, 21.52-22.16u.

Five steps to tyranny. Psychologische experimenten tonen aan dat er slechts vijf stappen nodig zijn om ieder mens ertoe te bewegen de meest vreselijke handelingen te verrichten. BBC2, 22.00-23.00u.

Die ZDF-Dokumentation. Over een succesvol ontwikkelingsproject in Tanzania. Veronica erfde een dor stuk grond en wist dit om te toveren tot een bloeiend landbouwbedrijf. Afl.: Die starken Frauen von Babati. ZDF, 22.45-23.15u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gasten zijn cabaretier Paul van Vliet, de Rotterdamse mgr. Van Luyn en Trouw-columniste Eline Gumbert. Ned.1, 21.02-21.52u.

TV-show. Gesprekken met de in New York werkende modellen Esther Canadas uit Spanje en de Nederlander Mark van der Loo uit Waddinxveen. Voorts de 75-jarige schilder en tekstschrijver Friso Wiegersma en een uitvoering door René Froger en pianist Jan Vayne van zijn het nummer Telkens weer. Ned.2, 21.55-22.55u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met zanger Marco Borsato en europarlementariër Lousewies van der Laan. RTL4, 22.45-23.45u.

MUZIEK

37°. Over de tienerster Gil Ofarim, zoon van de in de 60'er jaren bekende Abi Ofarim, over de dunne lijn tussen succes en vergetelheid. Afl.: Jung, süß und Teeniestar. ZDF, 22.15-22.45u.

Muziek: Harry Bannink. Herhaling uit januari over de in 1999 overleden componist Harry Bannink, die vooral bekendheid kreeg als toonzetter van de liedteksten van Annie M.G. Schmidt. Ned.1, 22.58-23.53u.

KUNST

Pitch. Onder meer gesprekken met docenten en scholieren over de vraag of middelbare scholieren geïnteresseerd zijn in klassieke muziek. Verder de passie van een ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken voor breakdance en de dansfilm Sulphur van het choreografenduo Andrea Leine en Harijono Roebana. Ned.3, 23.18-0.07u.

Best of British. Ter ere van de 70ste verjaardag van cabaretier Ronnie Corbett zetten vrienden van hem, onder wie Sir Elton John, Michael Palin en Sir David Frost, hem in het zonnetje. BBC1, 23.35-0.20u.

Masterclass with Monica Mason. Serie waarin beroemde kunstenaars beginnende artiesten op weg helpen. Ballerina Monica Mason deelt haar inzichten in Stravinski's meesterwerk L'oiseau de feu met sterren van het Royal Ballet. BBC2, 0.20-1.00u.

FILM

. Elles (Luis Galvao Teles, 1997, Frankrijk). Romantische komedie over lief en leed van vijf vrouwen die de vijftig naderen. Interessante, internationale cast: Carmen Maura, Miou-Miou, Marisa Berenson, Guesch Patti, Marthe Keller. TV5, 18.15-20.00u.

Turner & Hooch (Roger Spottiswoode, 1989, VS). Formule-amusement met Tom Hanks als overdreven nette rechercheur in een Californisch vissersplaatsje en een even karikaturale onsmakelijk kwijlende hond als diens `buddy'. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Cat on a Hot Tin Roof (Richard Brooks, 1958, VS). Fameuze Tennessee Williamsverfilming over de oogkleppen en neuroses van de familie van een ongeneeslijk zieke plantage-houder uit de Mississippi-delta. Paul Newman is de drankzuchige zoon die niet meer met overspelige Elizabeth Taylor wil slapen. Niet te verwarren met de versie met Natalie Wood en Robert Wagner. ARD, 0.40-2.25u., nagesynchroniseerd.

Doctor in Glover (Ralph Thomas, 1965, VS). Zesde aflevering in reeks dokterskomedies waaraan aanvankelijk Dirk Bogarde zijn medewerking verleende. BBC1, 0.45-2.25u.

A Business Affair (Charlotte Brandstrom, 1994, Engeland/Frankrijk/Spanje). Zie Film-vooraf. BBC2, 2.20-4.00u.

The Warriors of Virtue (Ronny Yu, 1997, VS/China). Engelstalig debuut van gerespecteerde Hongkong-regisseur Yu is een kinderachtig kung fu-avontuur. Amerikaans jochie komt in een mythische wereld terecht. Morgen, BBC1, 12.15-14.00u.

The Bulldog Breed (Robert Asher, 1960, Engeland). Klucht met Norman Wisdom als een kruidenier die zich aanmeldt bij de marine. Met Michael Caine en Oliver Reed in een van hun eerste bijrollen. Morgen, BBC2, 14.55-16.40u., zwart-wit.