Rellen in Den Bosch ondanks oproep weduwe

. In Den Bosch is het gisteravond opnieuw tot ongeregeldheden gekomen, ondanks een emotionele oproep tot kalmte door de weduwe van Pierre Bouleij. Zaterdag werd Bouleij door een politieman doodgeschoten.

Honderdvijftig jongeren zochten voor de derde opeenvolgende dag de confrontatie met de mobiele eenheid, op en rond de Graafseweg. Gadegeslagen door honderden belangstellenden, bekogelden de relschoppers de politie met stenen en wierpen ze barricades op. Een deel van het bedrijfsverzamelgebouw dat een dag eerder al zwaar beschadigd raakte, werd opnieuw in brand gestoken. De ruiten van een kerk aan de Graafseweg sneuvelden. Een woordvoerder van de politie zegt dat de mobiele eenheid aanvankelijk niet is ingezet om de situatie niet te laten escaleren. Die tactiek bleek niet te werken. De ME kwam er alsnog aan te pas toen de relschoppers opnieuw brandjes stichtten. De politie zette om negen uur een waterkanon in om de menigte te verdrijven. Tijdens de rellen hield de politie twee jongeren aan. In de loop van de nacht verrichtte de politie in ten minste één woning in de wijk Bartjes-Zuid, naast de Graafseweg, huiszoeking. Daarbij zou volgens ooggetuigen veel geweld zijn gebruikt. Bij de huiszoekingen zijn drie personen aangehouden. Het aantal aanhoudingen sinds het uitbreken van de ongeregeldheden zaterdag komt daarmee op 36.

De weduwe van Bouleij deed rond half tien een vergeefse poging om een einde te maken aan het straatgeweld. De dood van Bouleij, een fanatieke FC Den Bosch-supporter, was de aanleiding voor de rellen. Weduwe, familieleden en vrienden vormden op de Graafseweg een breed front tussen relschoppers en politie. Namens de weduwe riep een vriend op tot kalmte: ,,Ga naar huis. Laat haar dit verwerken.'' Het geweld leek af te nemen na de oproep van de familie tot één minuut stilte. Een nieuwe charge van de mobiele eenheid deed de gevechten echter weer oplaaien. De ME ruimde rond middernacht de laatste barricades op. De jongeren trokken zich daarna terug. Namens de nabestaanden van de 31-jarige Bouleij zegt advocaat N. Meijering aangifte van doodslag te doen. De familie twijfelt aan de lezing van de politie en burgemeester Rombouts dat de agent uit zelfverdediging schoot. Volgens Meijering schoot de agent Bouleij dood dwars door een gesloten deur.

Den Bosch: pagina 3