Randstad snoeit honderden banen

Randstad, de grootste uitzendketen van Nederland, zet het mes in de organisatie om de winst op te krikken. Daarbij gaan naar schatting enkele honderden banen verloren in onder meer Nederland. In Nederland worden ook enkele tientallen vestigingen opgedoekt.

Dit heeft Randstad vanmorgen bekendgemaakt. Voor de reorganisatie, die volgend jaar al 65 miljoen euro moet besparen, trekt Randstad 30 miljoen euro uit. Randstad meldde vanmorgen ook het schoonmaakbedrijf Lavold te verkopen aan het Deense ISS voor 90 miljoen euro.

De beleggers reageerden vanmorgen tevreden op de berichten, waardoor de koers van Randstad op de Amsterdamse effectenbeurs met 3 procent steeg tot 16,75 euro.

Ongeveer driekwart van de kosten die Randstad wil besparen moet komen uit het afslanken van de overhead, de werknemers met ondersteunende taken. Volgens een woordvoerder van Randstad is deze categorie de laatste jaren ,,iets te veel'' gegroeid in vergelijking met de intercedenten, die daadwerkelijk bemiddelen tussen bedrijven en tijdelijk personeel. ,,Door de groei van de organisatie zijn er nogal wat managementlagen bijgekomen en zijn er op de kantoren functies gecreëerd'', zegt de woordvoerder. De verhouding intercedent: overig personeel is nu 3:2 en moet nu naar 3:1.

Randstad zegt de banen te zullen schrappen zonder gedwongen ontslagen. ,,Het verloop is in de uitzendbranche groot, zo'n 25 tot 30 procent per jaar. De personeelskosten kunnen dus vrij gemakkelijk worden teruggebracht door natuurlijk verloop'', zegt de woordvoerder. Randstad heeft wereldwijd ongeveer 14.000 mensen in dienst. De banen verdwijnen met name in Duitsland, de Verenigde Staten en Nederland, landen waar de groei van de uitzendmarkt stagneert. In Italië, Spanje en Groot-Brittannië, waar de markt nog snel groeit, blijft Randstad investeren.

Terwijl in Duitsland en de VS dit jaar 150 nieuwe vestigingen zijn geopend, moeten in Nederland enkele tientallen van de ongeveer 700 Randstad vestigingen dicht. Randstad wil op de thuismarkt meer bemiddelen met behulp van internet, call centers en vooral het inhouse-concept, waarbij intercedenten bij een bedrijf `in huis' het inlenen van personeel verzorgen. Dit inhouse-concept van Capac zal ook internationaal worden uitgebouwd, net als de bemiddeling van hoog kaderpersoneel (Yacht).

Op de verkoop van Lavold maakt Randstad een boekwinst van 75 miljoen euro, die als buitengewone bate in de resultatenrekening wordt opgenomen. De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV zijn bezorgd over de verkoop van Lavold, waar 10.750 mensen in Nederland, België en Duitsland jaarlijks 161 miljoen euro omzetten. Bij de aanstaande eigenaar, ISS, gaan volgens de FNV ,,te vaak zaken fout rond lonen, arbeidsomstandigheden en werkdruk'', terwijl volgens het CNV sprake is van een ,,rommelige organisatie''met een ,,hoog ziekteverzuim''