Overheid verdient 32 miljoen aan Europees kampioenschap

Het Europees kampioenschap voetbal is deze zomer winstgevend geweest voor Nederland. De overheid hield 32 miljoen gulden over, na aftrek van de uitgaven voor onder meer veiligheid. Dit maakte staatssecretaris Ybema (Handel) vanmorgen in Den Haag bekend bij de eindevaluatie van het Europees kampioenschap.

Het bedrijfsleven verdiende 226 miljoen gulden extra aan het evenement. Vooral de horeca en de detailhandel profiteerden van de extra inkomsten, die voor drie kwart afkomstig waren van buitenlandse bezoekers. Ybema betreurt achteraf dat hij niet geprobeerd heeft meer toeristen naar Nederland te trekken tijdens het EK. De verwachte problemen met het aantal verblijfplaatsen voor toeristen, die aanleiding hadden gegeven voor een ,,terughoudende'' wervingsactie van toeristen, zijn volgens de staatssecretaris geheel uitgebleven.

In totaal leverde het Europees kampioenschap volgens Ybema een ,,economische impuls'' van 320 miljoen op. Dat is 50 miljoen meer dan eind 1999 werd geraamd. Het rijk gaf 59 miljoen uit aan onder meer extra politie-inzet, maar kreeg 91 miljoen extra binnen aan belastingen en BTW.

Minister De Vries (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Vliegenthart (Sport) noemden het Europees kampioenschap in organisatorisch opzicht ,,een groot succes.'' De Vries had met name lof voor het ,,heldere'' optreden voor de Nederlandse politie en prees de internationale samenwerking met vooral de Duitse en Belgische politie.

De Vries wil gaan overleggen met zijn buitenlandse collega's om ,,permanent'' te gaan samenwerken bij de bestrijding van hooligans. De minister was ook tevreden over het ,,nuttige'' evenementenbier, met een verminderd alcoholpercentage, dat tijdens het EK geschonken werd.

De Vries weersprak de kritiek dat de Nederlandse politie tevoren ,,overdreven dirigistisch'' had opgetreden door strikt vast te leggen wanneer zij zou optreden. Speciaal voor het EK riep de Nederlandse overheid een nieuwe wet in het leven, die burgemeesters de mogelijkheid geeft mogelijke relschoppers preventief vast te zetten in bijvoorbeeld sporthallen. Tijdens het rustig verlopen EK bleek dit middel niet nodig.

Volgens De Vries zal de wet in de toekomst goed van pas komen ,,als er duizende mensen komen''. Wel vindt hij dat de politie voortaan in ,,beter gedoseerde informatie''moet krijgen. Vooral in de eerste dagen van het evenement was er volgens De Vries zo'n overvloed aan informatie, dat ,,het niet altijd duidelijk was wat we er mee moesten doen.''

Volgens staatssecretaris Vliegenhart had der betere communicatie moeten zijn tussen de toernooiorganisatie van Euro 2000 en de supportersbegeleiders die vanuit de verschillende landen waren meegekomen om de fans in toom te houden. Toch is volgens haar deze vorm van ,,persoonlijke begeleiding'' geslaagd. Ze heeft met de volgende EK-organisatie van Portugal gesproken over het uitbouwen van de internationale netwerken die deze supportersbegeleiders tijdens Euro 200 hebben opgedaan. Eind januari praat de Europese Unie over de bestendigen van dit netwerk.

Volgens Vliegenthart geeft het goede verloop van het Europees kampioenschap voetbal aanleiding om vaker dit soort evenementen in Nederland te organiseren. Zij blijft bij haar mening dat de Olympische Spelen ,,een maatje te groot'' zijn. ,,Het organiseren van 3000 finales in twee weken is niet te vergelijken met 31 voetbalwedstrijden in drie weken'', aldus Vliegenthart. In 2004 organiseert Athene de Olympische Spelen. Volgens Ybema heeft sport ,,een belangrijke functie'' om toeristen naar Nederland te trekken.