Molukkers eisen autonomie

Het Front voor de soevereiniteit van de Molukken (Front Kedaulatan Maluku, FKM), heeft op Ambon de onafhankelijkheid voor de Molukken geëist. Dat zei Umar Santi, woordvoerder van de FKM-Europa, gisteren tijdens een persconferentie in Capelle aan den IJssel.

Volgens Santi gaat het niet om een nieuwe onafhankelijkheidsverklaring, maar om een bevestiging van de status van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS), die op 25 april 1950 op Ambon werd uitgeroepen en nog datzelfde jaar door het Indonesische leger werd bezet. Volgens Santi is de ,,teruggave van de soevereiniteit'' aan de RMS de enige oplossing voor de ,,aanhoudende gewelddadigheden en mensenrechtenschendingen'' op de Molukken.

De FKM vindt dat Nederland zich niet langer afzijdig kan houden. Santi wil daarom nog voor Kerstmis een gesprek met premier Kok en minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken). Ook het Kamerlid E. van Middelkoop (ChristenUnie) zei deze week dat Nederland zich duidelijker dient uit te spreken tegen het geweld op de Molukken. Van Middelkoop zegt zich zorgen te maken over de recente reeks aanslagen in Nederland, en de dodenlijst die door Maluku-warchild zou zijn opgesteld. Minister Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid) heeft vandaag gesproken met enkele vertegenwoordigers van Molukse organisaties.

De eis tot zelfbeschikkingsrecht van de FKM is gisteren in Ambon, Jakarta, New York, Los Angeles en Nederland geproclameerd, zo zei Santi gisteren. Doel is een zelfstandige Molukse staat die plaats biedt aan zowel christenen als moslims.

Volgens Santi, een broer van het PvdA-Kamerlid Usman Santi, is de FKM een ,,brede bevrijdingsbeweging'' die verschillende Molukse organistaties op Ambon in zich verenigt en daarnaast steun heeft in Nederland en de VS. Zo zou er al gesproken zijn met de EU, de VN in New York en het Amerikaanse State Department. Santi deed gisteren een oproep aan de enkele honderden aanwezige Molukkers om de FKM (financieel) te steunen, ,,zodat het werk achter de schermen kan worden voortgezet.''

Het initiatief van de FKM heeft niet de steun van de RMS-regering in ballingschap. RMS-woordvoerder J. Wattilete vindt het ,,goed dat er vanuit de Molukken onafhankelijkheid wordt gepropageerd'' maar is ,,niet gelukkig met het moment waarop dat gebeurt''. Het zou naar zijn zeggen de aanvallen van Islamitische zijde op de Molukken kunnen versterken. De Molukse splintergroepering People against Genocide (PAG) neemt ook afstand van de onafhankelijkheidsverklaring, aldus PAG-woordvoerder Leo Reawaruw.