MET FRAGONARD AAN TAFEL

Een kookboek kan door papierkeuze, typografie en illustraties een bekoorlijkheid uitstralen die soms meer inbreng heeft dan de recepten zelf. Maar als de recepten lekkere gerechten betreffen waarvan de bereiding realistisch blijft (geen hoogstandjes), dan is zo'n kookboekje een aanbeveling waard. Les recettes d'Hélène van Hélène Costa is zo'n kleinood dat je meteen wilt bezitten zodra je oog erop valt. Deze Française is de kleindochter van de grondlegger van de Fragonard parfums in Grasse.

Het schaarse gebruik van haar charmante aquarellen van ingrediënten in combinatie met de handgeschreven recepten in dit boekje, versterken de illusie van een persoonlijke verzameling waar je even in mag snuffelen.

Het boekje kan besteld worden bij de boutique van La Maison Fragonard , # 2, Rue d'Amiral de Grasse, 06130, Grasse, France en kost Frs. 94,00.

Onderstaand Hélènes recept voor salade de truffes, een salade van warme aardappeltjes met flinters rauwe truffel. Misschien iets voor de feestdagen? Bereiding: Trek met behulp van een mesje de velletjes af van de warme aardappels en snijd ze in plakjes. Schik de plakjes op de borden. Schaaf de truffels in flinterdunne plakjes met behulp van een truffelschaafje en doe dat direct boven de aardappels.

Garneer de salade met wat veldsla en sprenkel de lauwwarme olijfolie over de plakjes aardappel evenals een drupje van die goddelijke Aceto Balsamico Tradizionale uit Modena of Reggio Emilia (de kwaliteit met authentieke herkomst- en productiewaarborg DOP) die in kleine bolronde flacons wordt verkocht tegen prijzen die truffels evenaren. Strooi tot slot nog wat grof zeezout over de truffelsalade.

    • Florine Boucher