MEDIAMOMENTEN 2000

Fotografen probeerden op 13 december 2000 de geschiedenis op haar staart te trappen door de concession speech van Democratisch presidentskandidaat Al Gore vast te leggen. Met deze toespraak, waarin Gore zijn nederlaag toegaf en waardoor zijn Republikeinse rivaal George W. Bush het presidentschap kon opeisen, kwam een eind aan de grilligste presidentsverkiezingen uit de Amerikaanse geschiedenis.

Deze foto, genomen in een van de briefing rooms van het Witte Huis, roept verschillende vragen op. Waarom hebben bijvoorbeeld alle fotografen, op één na, hun jassen nog aan? Kennelijk stonden ze buiten te posten toen ze hoorden dat Gore zijn toespraak ging houden. Tijd om die jassen uit te doen was er niet. Bovendien was er zóveel belangstelling dat er niet genoeg ruimte was voor alle visuele pers in de (bij)zaal waar Gore de toespraak hield.

De aandacht voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen is, ondanks alle tegengeluiden, nog altijd overweldigend. De Conventies van beide partijen bijvoorbeeld werden bezocht door tienduizenden journalisten die berichtten dat het een non-event was.

De verkiezingen van 2000 werden pas echt spannend ná de verkiezingsdag, 7 november, toen duidelijk werd dat de cruciale staat Florida too close to call was. De marge tussen beide kandidaten was zo gering dat de kieswet in Florida een hertelling voorschreef. Gore trok zijn aanvankelijke concessie in en de uitslag van de verkiezingen werd verder bepaald door juridische veldslagen in vele rechtszalen.

Met deze foto is echter meer aan de hand: hij kan ook geïnterpreteerd worden als statement van de fotograaf. Het is een metafoor voor de overwinning van de visuele media op de schrijvende. De televisie is oppermachtig. Zó machtig dat fotografen genoegen nemen met een afgeleid beeld. En de schrijvende pers wordt gerepresenteerd door een stokoud omaatje in het midden van de foto, met in haar handen een pen en waarschijnlijk een cassetterecorder. Ze heeft een van de fotografen gevraagd het geluid van de tv wat harder te zetten omdat ze Gore niet kan horen door al dat geklik en geflits.