Kraakpand Cineac ontruimd

De politie van Amsterdam heeft vanochtend de gekraakte voormalige bioscoop Cineac in de Reguliersbreestraat, vlakbij het Rembrandtplein, ontruimd. Zij ging vervolgens door naar Amsterdam Oud-Zuid om daar tientallen slooppanden te ontruimen.

De politie zegt zes mensen te hebben opgepakt voor overtredingen als belediging, spugen in het gezicht van een agent en het gooien met een vuilniszak.

Volgens een politiewoordvoerder boden de krakers weinig verzet. In Oud-Zuid droegen ze onder begeleiding van de mobiele eenheid hun bezittingen naar buiten. Een van hen had een doos vol jonge hondjes bij zich. In de panden verbleven ongeveer 250 krakers. Het waren vooral Italianen, Britten en Spanjaarden.

In de voormalige bioscoop zaten vijftien krakers die het pand niet hadden gebarricadeerd. De ME heeft hen uit het pand gedragen en gesleept, maar niet gearresteerd. Tot een jaar geleden was café-restaurant Planet Hollywood er gevestigd. Volgens de politie gebeurde de ontruiming op grond van lokaalvredebreuk.

Eind oktober verliepen de ontruimingsacties van de Kalenderpanden in Amsterdam gewelddadig. Twintig politiemensen raakten gewond toen krakers met stenen, ijzeren bouten, stukken hout, zwaar vuurwerk en flessen gooiden.