Jellinek wil geld voor behandeling van rokers

De Jellinek-kliniek in Amsterdam wil van minister Borst van Volksgezondheid geld voor de behandeling van mensen die verslaafd zijn aan nicotine. De instelling voor verslavingsproblemen vindt het hoog tijd worden dat er professionele en structurele hulp komt om rokers van hun verslaving af te brengen. Steeds vaker wenden rokers zich tot de kliniek om hulp te vragen. ,,Dat is iets van de laatste tijd. Toch wel eens in de week meldt zich iemand'', aldus T. Tromp die als arts is verbonden aan de Jellinek. Nederland telt veel rokers en het beleid van Borst is erop gericht het percentage rokers in vier jaar tijd terug te brengen van 34 naar 28. Professionele behandeling kan de stopkans beduidend verhogen, meent de Jellinek. De kliniek heeft, in samenwerking met de GG&GD en de thuiszorg, al positieve ervaringen opgedaan met een hulpprogramma voor rokers, zo schrijft Jellinek in een brief aan de minister. Binnenkort komt de kliniek met een vastomschreven behandelprogramma.