Internationaal

LONDEN

De aandelenmarkten van Europa namen vanmorgen een afwachtende houding aan. Veel beleggers zien in spanning uit naar de uitkomst van de vergadering van de Federal Reserve, later vandaag.

In Londen stonden de koersen van de telecomfondsen onder druk. De banksector, nog altijd in de ban van overnamegeruchten over Abbey National, Bank of Scotland en Lloyds TSB, leverde ook in. De FTSE-index boekte desalniettemin een winst. De beursgraadmeter steeg 0,4 procent naar 6.270 punten.

FRANKFURT

Ook in Duitsland leverde de index in eerste instantie in. Later begon de DAX aan een stevige opmars, die de graadmeter vroeg in de middag op een niveau van 6.485 punten bracht. Dat was 1,5 procent hoger dan het slot van gisteren.

PARIJS

De beurs van Parijs volgde het patroon van Frankfurt. Een aanvankelijk verlies werd om een uur of half elf in winst omgebogen. Een aantal fondsen was verantwoordelijk voor de wederopstanding. France Telecom profiteerde van de verkoop van zijn belang in Deutsche Telekom. Het telecomfonds klom 1,7 procent naar 100,40 euro. Autofabrikant Renault steeg ruim vijf procent nadat de antikartelautoriteiten in de Verenigde Staten bekend hadden gemaakt dat zij geen bezwaar hebben tegen de verkoop van een onderdeel aan Volvo. De Europese vliegtuigbouwer EADS won ruim twee procent. Het bedrijf kondigt vanmiddag aan dat het begint met de bouw van de superjumbo A3XX. De CAC-40 noteerde vroeg in de middag 5.965 punten, een stijging van 1,3 procent.

TOKYO

De aandelenmarkten van Japan en Zuid Korea leden vandaag onder het verlies van de Nasdaq gisteren. De Nikkei eindigde de handelsdag op 14.132 punten. Dat was het laagste punt in bijna twee jaar. De Kospi verloor 1,6 procent op 530,80 punten.

De beleggers in Hongkong lieten zich leiden door het optimisme over de vergadering van de Fed, later vandaag. De Hang Seng index steeg 1,1 procent en sloot op 15.188 punten.

NEW YORK

De Amerikaanse beleggers zochten hun heil gisteren voornamelijk in aandelen uit de traditionele sectoren. Vandaag vergadert de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, over het rentebeleid. De markt hoopt op een renteverlaging. De kans dat die vandaag ook al wordt aangekondigd is klein, maar beleggers rekenen wel op signalen dat de Fed in de toekomst tot een verlaging zal besluiten. De Dow Jones klom 2 procent naar 10.645 punten. De Nasdaq leverde 1,1 procent in op 2.625 punten.