`Gouden Bal' voor Portugees Figo

Luis Figo is bij de verkiezing van het sportblad France Football uitgeroepen tot beste voetballer van Europa in het jaar 2000. Figo is de tweede Portugese voetballer die de `Gouden Bal' in ontvangst neemt. In 1965 ging de onderscheiding naar Eusebio. Figo kreeg van de Franse jury meer stemmen dan de Franse voetballer Zinedine Zidane, die vorige week door de wereldvoetbalbond FIFA nog werd gekroond tot beste speler van de wereld.

Figo is de duurste voetballer in de geschiedenis, sinds zijn omstreden overgang van FC Barcelona naar aartsrivaal Real Madrid. Met de overgang was afgelopen zomer een recordbedrag van 130 miljoen gulden gemoeid. Figo was dit voorjaar een van de uitblinkers tijdens het Europees kampioenschap, waarin hij Portugal naar de halve finale leidde.

Luis Filipe Madeira Caeiro Figo werd 28 jaar geleden in Lissabon geboren. De talentvolle dribbelaar was in fysiek opzicht niet sterk. Zijn beproefde succes was de korte combinatie, waarmee hij furore maakte op de internationale jeugdtoernooien. Met de Portugese junioren werd hij in 1989 tot Europees kampioen gekroond. Dezelfde generatie won in 1991 de wereldtitel voor spelers onder 21 jaar.

Figo speelde zeventig interlands voor het Portugese elftal en maakte achttien treffers. Hij speelde tussen 1985 en 1995 voor Sporting Lissabon. Bij deze club nam hij afscheid met de nationale beker. Figo wilde voor een Italiaanse club gaan spelen en tekende in korte tijd twee contracten, bij Parma en Juventus. Om die reden werd hij door de Italiaanse bond gedurende twee jaar in de ban gedaan.

Op voorspraak van de toenmalige trainer Johan Cruijff verhuisde Figo in 1995 naar Barcelona. Hij won twee jaar later de Europa Cup voor bekerwinnaars. Met de Catalaanse club vierde hij ook twee landstitels en twee nationale bekers. De Nederlandse coach Louis van Gaal ontzag Figo bij zijn roulatiesysteem. Hij mocht altijd spelen. Bij Real heeft hij ook een vrije rol. Hij speelt afwisselend als middenvelder, linksbuiten en rechtsbuiten.

De uitreiking van de `Gouden Bal' is een beetje onderbelicht vergeleken met de FIFA-verkiezingen die vorige week plaats vonden. De wereldvoetbalbond benoemde de Braziliaan Pelé tot beste speler van de eeuw en Zidane tot beste speler van het jaar. In dat klassement eindigde Figo op de tweede plaats. In tegenstelling tot Zidane, die met het Franse elftal de Europese titel won, werd Figo `benadeeld' omdat hij dit kalenderjaar geen hoofdprijs had gewonnen.

De stemming van France Football vindt sinds 1965 plaats en is van oudsher de meest prestigieuze verkiezing. Drie Nederlanders ontvingen de `Gouden Bal'. Johan Cruijff en Marco van Basten wonnen de trofee in totaal drie keer. Ruud Gullit werd één keer uitgeroepen tot beste voetballer van Europa. Tot 1995 werden alleen Europeanen genomineerd. De afgelopen vijf jaar komen alle voetballers in aanmerking die voor een Europese club spelen.