Duitsland: Poolse werknemers weren

Inwoners van Oost-Europese landen die bij de Europese Unie willen moeten niet direct vrije toegang krijgen tot de arbeidsmarkt in de oude EU-landen. Dit heeft de Duitse bondskanselier Gerhard Schöder gisteren gezegd. Schröder wil voorkomen dat veel Oost-Europeanen in Duitsland komen werken als hun land toegetreedt tot de EU.

Schröder sprak op een bijeenkomst van zijn sociaal-democratische partij SPD in het Beierse dorp Weiden, op ongeveer dertig kilometer van de Tsjechische grens over de uitbreiding van de EU. Brussel onderhandelt met tien landen in Midden- en Oost-Europa, alsmede met Cyprus en Malta over toetreding tot de EU. Verwacht wordt dat de eerste landen in de loop van 2004 bij de EU zullen komen.

De regering van Polen, met bijna 39 miljoen inwoners veruit de grootste kandidaat-lidstaat van de EU, wijst het plan van Schröder af. Premier Jerzy Buzek zei in een eerste reactie dat Polen geen uitstel wenst van het vrije verkeer van werknemers. ,,Dit onderwerp maakt onderdeel uit van de lopende onderhandelingen met de Europese Unie. Wij vinden dat de arbeidsmarkt open moet gaan op het moment dat we toetreden tot de Europese Unie'', aldus Buzek.

Schröder zei in Weiden dat Duitsland groot voorstander is van de oostwaartse uitbreiding van de EU. Maar, voegde hij daaraan toe, de regering is zich ervan bewust de bevolking in de grensstreek met Polen en Tsjechië ,,ongerust en onzeker'' is over de mogelijke gevolgen, met name voor de arbeidsmarkt. De werkloosheid in Duitsland is met 3,8 miljoen mensen relatief hoog. De arbeidsmarkt raakt volgens Schröder nog verder uit balans als de oostgrens opengaat voor werknemers.

Schröder stelde voor na toetreding van Oost-Europese landen tot de EU een overgangstermijn van zeven jaar in te voeren waarin een flexibel regime van werkvergunningen voor Oost-Europeanen geldt. Zo zouden werknemers waar de Duitse arbeidsmarkt behoefte aan heeft toegelaten kunnen worden, en zouden sectoren met hoge werkloosheid gesloten blijven. Ook in Oostenrijk gaan stemmen op om de vrije verkeer van Oost-Europese werknemers na de EU-uitbreiding aan banden te leggen.