De Vries (PvdA) ziet niks in CDA

PvdA-minister De Vries (Binnenlandse Zaken) vindt het CDA op dit moment geen serieuze coalitiepartner voor een volgende kabinetsperiode. ,,Het CDA is nog niet op orde'', zo zegt hij vandaag in een interview met het dagblad Trouw.

De Vries verwijt het CDA een gebrek aan opvattingen. ,,Ik heb me echt verkeken op de leegte van het CDA. Ik wist niet dat het zo erg was. Ik heb nu een aantal jaren gezien hoe het CDA probeert zich weer op de politieke landkaart te plaatsen. Maar die partij is eerlijk gezegd nog niet terug.''

Volgens De Vries, tevens oud-minister van Sociale Zaken, was het CDA bij het opzetten van een nieuwe uitvoeringsorganisatie voor de sociale zekerheid ,,de grote afwezige''. ,,Het verkondigde allerlei opvattingen die in CDA en PvdA volstrekt niet serieus werden genomen. Ik heb indertijd wel pogingen gedaan om daar over te praten met fractievoorzitter De Hoop Scheffer en zijn deskundigen. Maar er was alleen maar leegte.''

De Vries meent dat het CDA op het terrein van het openbaar bestuur ,,ook zijn sturende rol verliest''. Hij signaleert ,,totale verwarring'' als het gaat om het beleid bij herindelingen. De Tweede-Kamerfractie breekt met de lijn van grotere gemeenten, terwijl tegelijk een CDA-bestuurder als burgemeester Deetman van Den Haag zich inzet voor schaalvergroting van zijn stad.

CDA-leider De Hoop Scheffer verwerpt de kritiek van De Vries. ,,Het is duidelijk dat men er in de PvdA alles aan doet om het gedoe in eigen gelederen te maskeren. Men kiest daarbij blijkbaar voor de aanval als de beste verdediging. Ik constateer dat de PvdA zowel bij het zorgstelsel als bij de oplossing van de WAO buiten de discussie staat en zoekt naar een eigen profiel. Minister De Vries mag het met onze standpunten niet eens zijn. Maar dat is iets anders dan het niet hebben van standpunten'', zo liet De Hoop Scheffer vanmorgen via zijn woordvoerder weten.

Eerder kritiseerde VVD-minister en vice-premier Jorritsma de christen-democraten. ,,Als ik naar het CDA kijk zie ik alleen maar worstelingen. Het loopt niet in die partij'', zei ze in Elsevier. Jorritsma zette ook vraagtekens bij het leiderschap in het CDA. ,,Jaap de Hoop Scheffer mist de authenticiteit van een politiek leider.''

PvdA'er De Vries zegt overigens uitdrukkelijk dat hij het CDA niet uitsluit als coalitiepartner. ,,Maar dan is het wel nodig dat het CDA binnen anderhalf jaar terug is.''