Damrak wacht op uitkomst beslissing Fed

De prestaties van de Amsterdamse beursfondsen vielen de marktpartijen vanmorgen tegen. Met name van de financiële fondsen was, na de goede prestaties van de Amerikaanse branchegenoten, meer verwacht.

Later vandaag vergadert de Federal Reserve, het Amerikaans stelsel van centrale banken, over het rentebeleid. Hoewel er nog geen renteverlaging wordt verwacht, rekenen veel partijen wel op hints dat de Fed van plan is om het beleid te verruimen. De Amerikaanse financiële fondsen namen daarop gisteren alvast een voorschot, en de algemene verwachting was dat ook de Nederlandse banken en verzekeraars zouden volgen. Dat bleek ijdele hoop. De meeste financiële fondsen kwamen nauwelijks van hun plaats. Alleen ING wist een aardige plus te boeken. De bank en verzekeraar klom 1,8 procent naar 83,15 euro. ABN Amro dikte 0,2 procent aan op 24,54 euro, Aegon steeg eentiende procent naar 45,05 euro. Fortis stond rond het middaguur op hetzelfde niveau als waarop het de handelsdag gisteren sloot. Het Belgisch-Nederlandse conglomeraat kondigde vanmorgen aan dat het activiteiten die niet voldoende renderen zal verkopen, en dat alle divisies specifieke financiële doelstellingen krijgen. Wat dat in de praktijk zal betekenen blijft vooralsnog in het luchtledige hangen. De beurs reageerde dan ook nauwelijks, en de koers bleef de hele ochtend rond de 34 euro schommelen.

De AEX begon de dag in een pessimistische stemming. Later sloeg het sentiment om, en boekten een aantal fondsen winst. De beursgraadmeter klom 0,6 procent en noteerde vroeg in de middag 635,27 punten.

Koninklijke Olie leverde een niet onaanzienlijke bijdrage aan de stijging van de graadmeter. Gisteren kondigde de oliemaatschappij verdere kostenbesparingen aan, en introduceerde de nieuwe topman, Phil Watts. De beleggers blijken tevreden met de aangekondigde maatregelen en de persoon van de nieuwe bestuursvoorzitter. Het aandeel steeg vanmorgen 2,7 procent naar 64,60 euro.

Een ander bedrijf dat kostenbesparingen aankondigde was vandaag Randstad. Het uitzendbureau moest anderhalve maand geleden een winstwaarschuwing de wereld in sturen, en wil nu in de overhead gaan snijden. Een andere maatregel is de verkoop van schoonmaakbedrijf Lavold, dat 90 miljoen euro op moet leveren. Die buitengewone bate zal dit boekjaar in de resultaten worden opgenomen. De markt reageerde tevreden op de ingrepen. Het aandeel steeg 2,5 procent naar 16,65 euro.

VNU, dat gisteren de overname van AC Nielsen en de verkoop van zijn tijdschriften aankondigde, moest het terrein dat het gisteren had veroverd bijna in zijn geheel weer inleveren. Het aandeel verloor dik 4 procent.

Stonehaven, de financiële holding die zijn zinnen op Ahrend heeft gezet, maakte in de loop van de ochtend bekend dat het meer dan 63 procent van de kantoorinrichter in handen heeft. Ahrend daalde 1,3 procent naar 18,50.