Collega: `Diekstra plagieerde mij niet'

Psycholoog en oud-hoogleraar R. Diekstra heeft geen plagiaat gepleegd bij het schrijven van zijn boek Je verdriet voorbij.

Dat schrijft de Amerikaanse psycholoog Gary McEnery in het voorwoord van een herdruk van Diekstra's boek. Diekstra bevestigt het verhaal.

Diekstra werd in 1996 beschuldigd van plagiaat. 'Je verdriet voorbij', een boek voor jongeren over zelfmoord uit 1991, zou een letterlijke vertaling zijn van McEnery's A Teenage Guide for Suicide.

McEnery ontkent dit echter. In het voorwoord van de herdruk van 'Je verdriet voorbij' schrijft de Amerikaanse psycholoog dat het boek een co-productie is van Diekstra en hemzelf. McEnery zou de Engelse versie voor zijn rekening nemen, Diekstra de Nederlandse.

Diekstra werd beschuldigd van meer plagiaatzaken. Hij zou opzettelijk bronvermelding achterwege hebben gelaten bij het boek 'Het Onderste Boven'. Ook beweerde een oud-medewerker van de psycholoog, A. Kerkhof, dat Diekstra hem had aangezet tot plagiaat.

Na de beschuldigingen moest Diekstra zijn hoogleraarschap aan de Universiteit Leiden neerleggen. Inmiddels is hij adviseur bij de Rotterdamse bestuursdienst. De herdruk van het boek komt in het voorjaar op de markt.