Buurtvaders winnen ook Europese prijs

Het Amsterdamse Buurtvadersproject van de stichting Al Mawadda heeft gisteren in Brussel de Europese prijs voor Misdaadpreventie in de wacht gesleept. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van iets meer dan 22.000 gulden.

De Marokkaanse buurtvaders, actief in het stadsdeel Slotervaart/Overtoomse veld, moesten het voor de Europese prijs opnemen tegen projecten uit Engeland, Zweden, Frankrijk, Denemarken en België. Van het prijzengeld willen zij een buurtmoederproject opzetten, waarbij Marokkaanse vrouwen huisbezoeken gaan afleggen om vrouwen wegwijs te maken in de Nederlandse samenleving en informatie geven over opvoeding, scholing en taalopleidingen. Verder willen de vaders ook nog een jongerenproject opzetten.

De buurtvaders waren onlangs ook al winnaar van de Hein Roethofprijs 2000, de Nederlandse evenknie van de Europese prijs. Het bekroonde project kwam voort uit rellen tussen Marokkaanse jongeren en de politie in april 1998 in het genoemde stadsdeel. Een groep Marokkaanse vaders besloot de kleine criminaliteit van `eigen' jongeren tegen te gaan door in de avond te gaan surveilleren in de wijk. Betere sociale controle en leefbaarheid, in combinatie met minder meldingen van overlast, zijn het gevolg, aldus het Nederlandse ministerie van Justitie.