Ambassadeur op heterdaad betrapt bij stelen kerstboom

De Duitse ambassadeur in Macedonië is in opspraak geraakt door de manier waarop hij aan een kerstboom wilde komen: hij kapte eigenhandig een spar die hem beviel. Dat mag niet, in Macedonië. De faux pas werd nog verergerd door de omstandigheid dat het bij de spar om een beschermde soort ging en dat het delict werd gepleegd in een nationaal park.

Ambassadeur Werner Burkat werd op heterdaad door een boswachter betrapt toen hij, geholpen door zijn vrouw en zijn chauffeur, de zeldzame Molika-spar te lijf ging in het nationale park bij de berg Pelsiter. Hij hoeft gezien zijn diplomatieke status niet de boete te betalen die staat op beschadiging van een beschermde boomsoort. Maar de Macedonische regering overweegt wel een klacht bij Berlijn in te dienen – ook al is Duitsland juist het land dat van alle buitenlandse donoren het meest bijdraagt aan de financiering van milieuprojecten in Macedonië.

De Duitse ambassade had gisteren geen commentaar, maar deelde wel mee dat de ambassadeur zich in Duitsland bevindt. Met kerstverlof.