Aanslag op tweede man van Moskou

Onderburgemeester Josif Ordzjonikidze van Moskou is vanochtend gewond geraakt bij een aanslag. Onbekenden doorzeefden zijn auto in een zijstraat in het centrum van Moskou met kogels. Ordzjonikidze werd in zijn heup geraakt, zijn chauffeur overleed ter plekke.

Burgemeester Loezjkov van Moskou schreef vanochtend de ,,vreselijke misdaad'' op het conto van criminele bendes. Het stadhuis wordt voortdurend bedreigd, verklaarde Loezjkov, maar de laatste tijd was sprake van een ,,zee aan dreigementen''. Dat zou te maken hebben met de sluiting van markten in Moskou en de politiek om via zegels op wodkaflessen de verkoop van illegale alcohol tegen te gaan en tevens stedelijke accijns te heffen. De rechterhand van Ordzjonikidze werd eerder dit jaar eveneens onder schot genomen.

Ordzjonkidze is belast met de buitenlandse economische betrekkingen van Moskou. De Georgiër was sinds 1987 actief in de coöperaties die toen in het kader van de perestrojka werden toegestaan. Rond 1990 trad hij toe tot het stadsbestuur en al snel ook tot de kring rond het hoofd van de BV Moskou, burgemeester Loezjkov. Hij onderhoudt zeer nauwe banden met Oemar Dzjabrailov, een Tsjetsjeense zakenman die in kwalijke reuk staat sinds de moord op zijn Amerikaanse zakenpartner.

Als stadsambtenaar is Ordzjonikidze betrokken bij talloze miljoenendeals. Zo leidt hij de constructie van een formule-1 racebaan in het district Nagatino, de renovatie van vervallen Sovjet-hotels en de bouw van het zakencentrum `Moscow City'. Zowel bij de racebaan als bij de verbouwing van het Intourist-hotel klonken uit de zakenwereld vele protesten over onderhandse deals.

De stad Moskou geldt als een voorbeeld van het nieuwe Russische staatskapitalisme. Wie zaken wil doen in Moskou, kan niet zonder de bescherming van het stadsbestuur. Dat heeft sinds 1995 tevens een eigen zakenconglomeraat opgebouwd, 'Sistema', dat actief is in onroerend goed, de olie- en gassector, de media, telecommunicatie, banken en verzekeringen.