A Business Affair

Uit het satanische Amerika is een geldwolf, een makelaar in boeken naar Engeland gekomen: uitgever Vanni Corso. ,,Als mijn vader pizza's in Harlem kan verkopen, dan kan ik cultuur in Europa verkopen'', aldus Corso. Hij wil de elitaire en creatief geblokkeerde schrijver Alec Bolton wegkopen en belooft hem internationale successen. ,,Je kunt van literatuur geen handel maken'', sputtert Bolton tegen. ,,Zonder handel zal er geen literatuur meer zijn'', zegt Corso. ,,Ik ben de toekomst van de Engelse uitgeverijen.'' En Bolton zwicht voor het geld.

De film A Business Affair (1994) lijkt behoorlijk actueel. Toch is het geen goede film, want het is een melodrama, zonder dat dat de bedoeling van regisseuse Charlotte Brandstrom zal zijn geweest. Het is een melodrama waarin de wereld van het intellect en die van het geld tegen elkaar worden uitgespeeld, op een voorspelbare manier: de vrouw van de grote schrijver Bolton krijgt een affaire met zijn uitgever, Vanni Corso.

,,We hebben vrouwelijke schrijvers nodig'', zegt Corso, op de automatische piloot vertolkt door de in andere films vaak briljante Christopher Walken. Kate, Boltons vrouw, schrijft een boek en Corso geeft haar een contract. De met zijn genialiteit worstelende Bolton vindt het maar niks. Nu heeft ze vast geen tijd meer om zijn eten klaar te maken. Het echtpaar vervreemdt van elkaar en Kate trekt in bij Corso, de mannetjesputter die zucht onder het juk van zijn Italiaanse moeder.

Zo buitelen de clichés over elkaar heen in A Business Affair, dat is gebaseerd op de memoires van Barbara Skelton, de vrouw van schrijver Cyril Connolly en vervolgens van uitgever Lord George Weidenfeld. Skelton treedt als de femme fatale van de literaire wereld ook op in Anthony Powells A Dance to the Music of time, onder de naam Pamela Flitton. Toen ze zichzelf herkende in dat boek schreef ze aan Powell: ,,Beste Tony, ik doe je natuurlijk een proces aan. Kun je me ondertussen een goede uitgever adviseren voor mijn nieuwe boek?''

A Business Affair (Charlotte Brandstrom, 1994, Engeland/Frankrijk/Spanje), BBC2, 2.20-4.00u.