Week van waarheid voor herstel van euro

Een rentebesluit in de VS en veel data over de Europese en Amerikaanse economie maken deze week spannend voor de eurokoers.

Het herstel van de Europese munt, de euro, ondergaat deze week zijn eerste grote test. Vanmorgen steeg de euro voor het eerst sinds augustus boven de 0,90 dollar, en bleef daarbij genieten van het momentum dat de munt vorige week kreeg. Morgen komt de Federal Open Market Committee van de Amerikaanse centrale banken bijeen om te vergaderen over het monetaire beleid. De rente wordt verwacht om op 6,5 procent te blijven, maar de snel aan vaart verliezende Amerikaanse economie kan de `Fed' er wel toe brengen om zijn grondhouding te veranderen van een die is gericht op het anticiperen van toekomstige inflatie, naar een `neutrale' positie. Vraag wordt hoe op een mogelijke renteverlaging wordt gereageerd: vóór de euro pleit een teruglopend Amerikaans-Europees renteverschil; vóór de dollar pleit de positieve invloed op de Amerikaanse beurskoersen van een toekomstige renteverlaging in de VS.

Meer duidelijkheid komt deze week over de verhouding tussen de euro-economie en de Amerikaanse economie. In de VS wordt vrijdag bekend hoe orders voor duurzame goederen, persoonlijk inkomen en bestedingen, en het consumentenvertrouwen zich ontwikkelen. behalve het vertrouwen, zijn de ramingen voor de eerste drie cijfers iets gunstiger dan wat in oktober werd gerealiseerd.

Morgen zal Eurostat volgens de meeste analisten melden dat de inflatie in Euroland in november is gestegen tot 2,8 procent, maar diezelfde analisten verwachten dat donderdag in Italië een voorlopig cijfer over december er op zal wijzen dat de inflatie daar deze maand weer licht daalt, van 2,6 procent naar 2,4 procent. Ook Duitsland publiceert voorlopende inflatiecijfers. Verder komen er cijfers over de industriële productie in Frankrijk, en consumentenbestedingen in Nederland, Frankrijk en Italië. Die laatste zijn van groot belang: wil Europa bij een stijgende euro toch 3 procent blijven groeien, dan zal de impuls van de Europese consument moeten komen.