Vredesoverleg Israël en Palestijnen in VS hervat

Israëlische en Palestijnse onderhandelaars vertrekken vandaag nog naar Washington om in de laatste weken van het presidentschap van Clinton en mogelijk ook van premier Ehud Barak nog te proberen tot een vredesakkoord te komen. De besprekingen zullen plaatshebben tegen een achtergrond van doorgaand geweld.

De delegaties geleid door respectievelijk minister van Buitenlandse Zaken Shlomo Ben Ami en minister van Informatie Yasser Abed Rabbo, spreken in Washington vooralsnog afzonderlijk met Amerikaanse regeringsfunctionarissen. ,,Zo nodig'', aldus Abed Rabbo, komen er trilaterale onderhandelingen. De Palestijnse leider, Yasser Arafat, liet weten bereid te zijn om de Israëlische premier Barak te spreken, maar alleen na gedegen voorbereiding. Abed Rabbo wees er echter op dat er nog geen vooruitgang is geboekt in verkennende besprekingen. ,,Het moet duidelijk zijn'', zei hij in Ramallah, ,,dat een top niet voor onderhandelingen is maar voor de ondertekening.'' De Israëlische minister van Justitie, Yossi Beilin, op zijn beurt zag ,,een goede kans'' op een akkoord in de komende paar weken.

Israël en de Palestijnen hielden afgelopen zomer in Camp David intensieve onderhandelingen om tot een akkoord te komen. De onderhandelingen liepen echter vast op onder andere de kwestie van soevereiniteit over de islamitische heilige plaatsen op de Haram al-Sharif/Tempelberg. Eind september barstte de Palestijnse onafhankelijkheidsopstand los na een provocerend bezoek van de Israëlische oppositieleider, Ariel Sharon, aan de Tempelberg.

Verkennende vredesbesprekingen in de afgelopen paar dagen en de aankondiging dat er in de Verenigde Staten verder wordt gepraat, hebben geen einde gemaakt aan het geweld. Gisteren werden weer vijf Palestijnen door Israëlische militairen gedood op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Onder anderen werd een activist van Arafats Fatah-beweging gedood. De laatste tijd hebben Israëlische eenheden verscheidene Palestijnse activisten, in meerderheid moslim-extremisten, doodgeschoten, kennelijk in overeenstemming met een beleid om gewelddadige activisten te liquideren.

Het Israëlische parlement kwam vandaag bijeen om zich te beraden op verkiezingen die het belang van het hervatte vredesoverleg onderstrepen. Als het tot parlementsverkiezingen besluit, zal de rechtse ex-premier Netanyahu het opnemen tegen premier Barak, die vorige week zijn ontslag aanbood. Onder de huidige omstandigheden zal Barak daarin het onderspit delven. De opstelling van de ultraorthodoxe Shaspartij zal in het debat de doorslag geven.

Analyse Pagina 4