VNU zet Libelle en Margriet te koop

Uitgever VNU gaat tijdschriften als Libelle en Margriet en websites als Ilse en Startpagina verkopen om de vanmorgen bekendgemaakte overname van marktonderzoekbureau AC Nielsen te financieren.

Dat heeft de Haarlemse uitgever vanochtend meegedeeld.

Hiermee voltooit VNU zijn overgang van een Nederlandse uitgever met tijdschriften en kranten voor de consument tot een concern met vooral marketing- en media-informatie voor managers en bedrijven. ,,We worden een topspeler bij de markt- en media-informatie, de nummer één van de wereld'', zei bestuursvoorzitter R. van den Bergh vanmorgen. Het grootste deel van de omzet komt voortaan uit de Verenigde Staten.

Met de laatste vier grote overnames van VNU is in totaal zo'n 18 miljard gulden gemoeid. Daartegenover staan de verkoop van de regionale dagbladen aan Wegener, vorig jaar voor 1,8 miljard gulden en de aanstaande verkoop van de publiekstijdschriften en de educatieve uitgeverij die naar schatting 4 miljard gulden moet opleveren.

Het bod op AC Nielsen, een Amerikaans beursfonds met een omzet van 3,9 miljard gulden, bedraagt 5,7 miljard gulden. Vorig jaar kocht VNU ook al het zusterbedrijf Nielsen Media Research voor ruim 6 miljard gulden. AC Nielsen heeft 21.000 medewerkers in honderd landen. Het meet onder meer de verkoopcijfers van artikelen als margarine in supermarkten en verkoopt die cijfers dan aan zowel Albert Heijn als aan producent Unilever. Nielsen Media Research meet de tv-kijkcijfers in de Verenigde Staten. Het duo heeft samen een dochterbedrijf opgericht dat internetgebruik meet.

De tientallen VNU-tijdschriften die nu te koop staan, behalen in Nederland een omzet van ongeveer 1 miljard gulden. Daarnaast heeft VNU publiekstijdschriften in België en Oost-Europa (Hongarije en Tsjechië). Onder de verkoop vallen ook de onlangs overgenomen internetsites Ilse en Startpagina, samen de grootste internetuitgever in Nederland met 2,2 miljoen unieke bezoekers in de maand november. Ook tv-productiebedrijf IDTV en het belang in het Russische Independent Media, uitgever van de Moscow Times, worden verkocht. VNU rekent erop dat het grootste deel van de overnamesom verrekend kan worden met de opbrengsten van de verkopen. Het verschil zal worden betaald met een emissie van nieuwe aandelen voor ruim 1 miljard gulden.