Vliegverbod Nederlandse Apaches

Het ministerie van Defensie heeft zaterdag opdracht gegeven zijn 22 Apache-gevechtshelikopters aan de grond te houden wegens mogelijke problemen met de staartrotor.

Minister De Grave (Defensie) nam deze stap, nadat de Verenigde Staten vrijdag hadden besloten al hun 742 Apaches voorlopig niet te laten vliegen. Bij enkele Apaches zou er door een verkeerde montage een probleem zijn ontstaan met de zogeheten schommelplaat in de staartrotor. Dit zou een gevaar kunnen opleveren voor de veiligheid van het toestel en zijn bemanning.

De problemen met de Apaches komen op een ongemakkelijk moment voor het Nederlandse kabinet, omdat het vier Apaches in Djibouti hoopt te stationeren. In noodgevallen zouden die de Nederlandse blauwhelmen, die deel uitmaken van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Eritrea, te hulp kunnen schieten.

Een woordvoerder van minister De Grave verklaarde vanmorgen ervan uit te gaan dat de nieuwe technische problemen geen gevolgen zullen hebben voor de plannen met de Apaches in Djibouti.