Te koop

Superkompas

Multi-Navigator, GPS-navigatie-instrument van Silva (informatie bij Homeij Oisterwijk, tel. 013-523 83 82 of www.homeij.nl). Te koop bij (buiten)sportzaken voor ƒ1.225,–.

Silva levert al jaren Global Positioning System-ontvangers aan politie-, legerkorpsen en reddingsdiensten in tal van landen. Silva komt nu met de Multi-Navigator. Het apparaatje werkt onder extreme temperaturen, is waterdicht en beschikt over een antenne die ook onder een dicht bladerdek een goede ontvangst geeft. Bij efficiënt gebruik zouden de batterijen zo'n twee weken moeten mee gaan.

De Multi-Navigator is een kompas, hoogtemeter, barometer en klok tegelijk. Er is een pc-programma leverbaar waarmee routes en markeringen van te voren in het systeem kunnen worden geladen.

Henry Parsypelopa leidt medische hulpprojecten in de binnenlanden van Suriname en maakt soms gebruik van een kompas. ,,Dit apparaat lijkt me zeer geavanceerd. Ik zou het graag aanschaffen, al ontbreekt een ouderwets kompas nooit in mijn bagage. Apparaten kunnen kapotgaan en de batterijen kunnen falen. De mogelijkheid vooraf routes in te geven, is wel een pre.'

Online bijlesleraar

Teleles, online bijlessen op diverse niveaus. Kosten: ƒ2,50/minuut (computeruitleg) of ƒ1,75/minuut (wis-, natuur-, schei-, en sterrenkunde). Telefoonkosten voor eigen rekening. (Informatie: 071-514 20 99, of via email: terspill@cornnet.nl)

Via de website van Teleles zijn bijlessen in een aantal exacte vakken te volgen. Ook kan men er terecht voor tips bij computerproblemen. Op de website is te zien welke leraren – in totaal 42 – online zijn. De vraagsteller en de leraar zien hetzelfde monitorbeeld, waarop de leraar ook handgeschreven tekst (bijvoorbeeld bij wiskundeformules) kan weergegeven.

Teleles fungeert ook als helpdesk bij computerproblemen. Deskundigen beantwoorden zowel vragen over programma's als over hardware (bijvoorbeeld hoe een geluidskaart in te bouwen). Kan de medewerker van Teleles de vraag niet beantwoorden, dan hoeft de gebruiker geen kosten te betalen.

Justus van Blaricum zit in 4 gymnasium en heeft zijn bedenkingen. ,,Dus tien minuten wiskundebijles kost ƒ17,50? Dan bel ik liever mijn eigen docent even.' Volgens Telelesoprichter Q. ter Spill zijn de onlinelessen echter bedoeld voor groepjes leerlingen. ,,Als acht leerlingen met dezelfde vraag zitten en de leraar is even niet beschikbaar, surfen ze naar Teleles en zijn ze voor ƒ2,20 per persoon klaar.'

Naadroller

Behangaccessoires van Perfax (informatie via Henkel, 030-607 34 38). Te koop bij doe-het-zelf-zaken. Prijzen vanaf ƒ5,65.

Perfax had al een vijftal behanggereedschappen en heeft het assortiment nu uitgebreid met zeven nieuwe. De serie bevat Powerblade Refillmesjes (voor de behangafsteker) voor ƒ5,65, de Exact Rolmaat (een meetlint van drie meter met gordelclip) voor ƒ9,95, de Cut Exact Behangschaar (knipt ook nat behang) voor ƒ27,95, de Brush Lijmkwast (goedgeleidende borstelharen in een kunststoffen bevestigingsplaat) voor ƒ9,95, het Cutter Breekmesje (voor het snijden van behang en tapijt) voor ƒ8,95, Cutter Refill Reservemesjes voor ƒ8,95 en de Soft Roller Naadroller voor ƒ7,65.

Een rondje langs behangers enstoffeerders leert dat de meeste niet onder de indruk zijn. ,,Dure spullen', zegt stoffeerder Gerard Bergman. ,,Het ziet er allemaal heel luxe uit, maar je kunt net zo goed gelijksoortige `tools' van een goedkoper merk nemen. Neem die schaar. Doe-het-zelvers kunnen net zo goed een gewone huishoudschaar gebruiken. Goed schoonmaken en hij kan zo de keukenlade weer in.'

    • Aranka Klomp