Stalen manager

De nieuwbenoemde nationale veiligheidsadviseur van de aanstaande president van de VS is in alles het tegendeel van wat mensen meestal verwachten van deze zeer invloedrijke functionaris. Geen blanke, kalende oudere man die orakelt over spanningsvelden in de wereld, geen Henry Kissinger dus, het oertype van de Amerikaanse diplomaat, maar een relatief jonge, zwarte academica die te boek staat als briljant. Rusland-expert Condoleezza Rice (46), wordt de eerste vrouw op zo'n hoge positie. Zij diende al eens in de Nationale Veiligheidsraad van 1988 tot 1990, toen de vader van aanstaande president George W. Bush president was. Het was de periode van de Val van de Muur en het afbrokkelen van de Sovjet-Unie en Rice was lid van het team dat het nieuwe buitenlandse beleid van de VS formuleerde.

Rice werd geboren in Birmingham, Alabama, waar toen nog rassenscheiding heerste. Op 15-jarige leeftijd werd ze al toegelaten op de universiteit van Denver waar ze aanvankelijk piano studeerde, maar al snel overschakelde naar buitenlands beleid. Daartoe werd zij geïnspireerd door haar mentor Joseph Korbel, de vader van de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright. Na haar periode in Washington werd zij `provost' – de op één na hoogste functionaris – aan de prestigieuze Stanford University. Collega's noemen `Condi' een stalen manager. Ze speelt nog steeds piano en is tevens een sportfanaat.

Critici zeggen dat Rice's kennis beperkt is tot het Rusland van 12 jaar geleden, en dat zij nauwelijks iets weet van Europa, Azië of Afrika. Zij is net als Colin Powell voorstander van de bouw van het omstreden anti-rakettenschild.