Sprinters nog niet in vorm

De Nederlandse sprinttop heeft nog wel wat werk te verzetten de komende weken. In de aanloop naar het NK schaatsen eind december in Heerenveen en het WK in januari, constateerden Andrea Nuyt, Marianne Timmer, Jan Bos en Erben Wennemars in Azië dat de buitenlandse concurrentie een flinke stap voorligt. De Nederlanders kwamen tijdens twee Aziatische wereldbekerweekeinden (Seoul en Nagano) niet op het podium.

In Nagano maakte op zijn thuisbaan de Japanner Hiroyasu Shimizu indruk op de 500 meter. Beide afstanden won hij overtuigend. Op de kilometer was de Noor Adne Söndral in het weekeinde voor iedereen te sterk. Jan Bos noteerde slechts op zaterdag een redelijke klassering op de 1.000 meter (zesde), gisteren was oud-ploeggenoot Wennemars met de vijfde plaats op de kilometer de beste Nederlander.

Voor Bos en Wennemars hoeven de wedstrijden in Azië niet zonodig. Lange vliegreizen en het overwinnen van het tijdverschil – het komt een sporter niet echt ten goede. Toch wilde Bos na zijn matige optreden in Seoul vorige week iets rechtzetten. De sprinter slaagde daar in de M-Wave in Nagano niet in. Sinds zijn overstap van SpaarSelect naar DSB en de daarbij behorende ruzies heeft hij zijn echte vorm nog niet gevonden.

Shimizu was op de kortste afstand een klasse apart. Gisteren noteerde hij een tijd van 35,10 seconden. Daarmee zette de Japanner een baanrecord neer. Bos slaagde er niet in de grens van 36 seconden te slechten. Wennemars lukte dat zaterdag met 35,90 wel.

Shimizu gaf twee keer wereldkampioen Jeremy Wotherspoon het nakijken en nam de leiding in het wereldbekerklassement over van de Canadees. ,,Hij rijdt absurd hard'', zei Wennemars over zijn Japanse collega. ,,Natuurlijk, de M-Wave is zijn thuisbaan, maar hij rijdt gewoon een seconde knapper. Ik sta er zelf over twee weken wel weer, want ik voel me goed. Azië is echter niets voor mij.''

Bij de vrouwen kon Andrea Nuyt haar goede optreden van Seoul geen vervolg geven. ,,Ik kreeg enkele dagen voor de wedstrijden in Nagano last van mijn maag, kon nauwelijks meer een hap binnenkrijgen. Dan verlies je kracht. Normaal zit ik dichter bij de top.'' Nuyt zag op de 500 meter de Canadese Catriona LeMay-Doan schitteren. Op het kortste sprintnummer lijkt zij onverslaanbaar, gezien haar vier afstandszeges in negen dagen.

Nuyt lijkt in elk geval in betere doen dan Marianne Timmer. De tweevoudig olympisch kampioene was in Seoul en Nagano niet op dreef. Gisteren bleef ze op de 500 meter aan de kant wegens een lichte liesblessure. Op de 1.000 meter werd ze twaalfde.