Soedan boos over cadeautje NCRV

Tussen Nederland en Soedan dreigt een diplomatieke rel over een door de NCRV geschonken radiostation aan Zuid-Soedan. Volgens Soedanese kranten heeft de Soedanese ambassadeur in Den Haag, Abdel Halim Babo, protest aangetekend bij minister van Ontwikkelingssamenwerking, Eveline Herfkens. De Nederlandse zaakgelastigde in Khartoum, Jan Waltmans, werd gisteren in de Soedanese hoofdstad ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het radiostation is een presentje ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de NCRV, vorig jaar. Het door christenen en aanhangers van traditionele godsdiensten bewoonde zuiden van Soedan is al sinds 1957 in conflict met de regering in het geïslamiseerde noorden. Door honger en oorlog kwamen de afgelopen 15 jaar zeker één miljoen Zuid-Soedanezen om.

Het platteland wordt grotendeels gecontroleerd door het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA). Tot 1991 had het SPLA zijn eigen radiostation. Sindsdien kunnen de Zuid-Soedanezen alleen luisteren naar het regeringsstation in de hoofdstad Khartoum, dat uitzendt in het Arabisch. Dit station is alom gehaat omdat het wordt geassocieerd met het islamitische noorden. Onafhankelijke informatie bereikt de Zuid-Soedanezen nauwelijks. Dat vacuüm moet het nieuwe radiostation volgens de oprichters opvullen. Volgens de Soedanese regering steunt het station echter het SPLA. Een SPLA-leider, Telor Deng, bezit volgens Khartoum aandelen in het radiostation. Telor Deng was tot 1991 vooraanstaand lid van het SPLA. Sindsdien heeft hij echter niets meer met de bevrijdingsbeweging te maken. De afgelopen jaren werkte hij bij Unicef; thans is hij werkzaam bij de Nieuwe Soedanese Raad van Kerken (NSCA), die het radiostation beheert. Hij zit namens de NSCA in de bestuursraad van het station.

Doel van het station is vrede te bevorderen, niet alleen tussen noord en zuid maar ook tussen de verschillende stammen. Journalisten maken de uitzending goeddeels in het veld. Het materiaal wordt in Oeganda in elkaar gezet en dan naar de Wereldomroep in Hilversum gezonden. De Wereldomroep straalt het programma vervolgens naar zijn zendmast op Madagascar, vanwaar het programma iedere zaterdagochtend wordt uitgezonden. Officieel gaat het station volgende week van start.

    • Koert Lindijer