Serviërs belegeren Belgische soldaten vredesmacht KFOR

Bij protestacties van Serviërs tegen de vredesmacht KFOR zijn zaterdag in Kosovo twee Kosovo-Serviërs om het leven gekomen. Op de grens van Kosovo en Zuid-Servië kwam gisteren een KFOR-patrouille onder vuur te liggen.

In het dorp Lepošavic kwam het zaterdag tot een boze demonstratie van plaatselijke Serviërs, die protesteerden tegen de arrestatie van een hunner wegens een verkeersdelict en het bezit van illegale communicatie-apparatuur. Tweehonderd Serviërs verzamelden zich bij het plaatselijke politiebureau, dat naast een kazerne van de vredesmacht KFOR ligt. Ze gijzelden zeven Belgische KFOR-soldaten, die echter na korte tijd weer werden vrijgelaten.

Later zaterdagavond kwam het tot een nieuwe demonstratie, ditmaal van rond duizend Serviërs. Ze stichtten brand in het politiebureau. Ook drie voertuigen van KFOR werden in brand gestoken. Belgische soldaten schoten in de lucht om de betogers te verspreidden. Daarbij vielen twee doden: een Serviër werd door een kogel getroffen en een tweede stierf bij een hartaanval. Nog een tweede Serviërs raakte gewond door een kogel. Nader onderzoek moet uitwijzen of de twee Serviërs zijn geraakt door afketsende kogels – zoals KFOR heeft laten weten – of dat gericht op de demonstranten is geschoten. De spanning in de stad is inmiddels dermate opgelopen dat veertig leden van de VN-politie zijn geëvacueerd. Volgens de Serviërs – die daarin worden gesteund door de politieke partijen in Servië – hebben de Belgische KFOR-soldaten zich ,,onverantwoordelijk'' gedragen door gericht op de demonstranten te schieten. De plaatselijke Serviërs gaven in een verklaring toe dat sommige demonstranten zich hebben misdragen, maar dat zou voor de Belgen geen reden zijn geweest geweld te gebruiken, omdat hun levens niet in gevaar waren.

Gisteren werd een KFOR-patrouille, bestaande uit Amerikaanse en Russische soldaten, onder vuur genomen op de grens tussen Kosovo en Zuid-Servië. Het gebied is onveilig door de acties van het Albanese `Bevrijdingsleger' dat een guerrilla voert tegen het Servische gezag in het grensgebied met het doel het door Albanezen bewoonde deel van Zuid-Servië bij Kosovo te voegen. Onduidelijk is of Albanese guerrillastrijders op de patrouille hebben geschoten. KFOR probeert met patrouilles in het grensgebied de aanvoer van manschappen en materiaal naar het `Bevrijdingsleger' af te snijden. De gisteren beschoten patrouille had eerder een stuk weg, dat Kosovo met het omstreden gebied verbindt en dat door het `Bevrijdingsleger' wordt gebruikt, onklaar gemaakt met explosies. Niemand werd bij het incident gewond.

De Joegoslavische president Vojislav Koštunica bezocht zaterdag het omstreden gebied in Zuid-Servië. Hij zei bij dat bezoek van de Veiligheidsraad van de VN maatregelen te verwachten om de ,,Albanese terroristen'' uit het gebied te weren. ,,We verwachten veranderingen, iets concreters, opdat de terroristen de veiligheidszone verlaten'', aldus Koštunica, doelend op de gedemilitariseerde zone langs de grens tussen Kosovo en Zuid-Servië die taboe is voor de speciale Servische politie.