Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een reportage over de scheidende Amsterdamse politiewoordvoerder Klaas Wilting, die het na twintig jaar voorlichting voor gezien houdt. Ook komt de geruchtmakende `hoofdenaffaire' van Willibrord Frequin aan de orde. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Aandacht voor onder andere de rellen in Den Bosch en een reportage over de zin en onzin van alternatieve straffen., de Ned.3, 22.30-22.50u.

DOCUMENTAIRES

Crime squad. Tijdens zijn vakantie in New York wist de Londense rechercheur Howard Groves een overvaller te overmeesteren. Hij kreeg hiervoor een speciale onderscheiding van de New-Yorkse burgemeester en mag een maand meelopen met New York Police. BBC1, 20.30-21.00u.

Spots. Advocaten zonder grenzen is een internationale organisatie van advocaten die hun diensten aanbieden in landen die af te rekenen hebben met schendingen van de mensenrechten en waar de rechten van de verdediging niet voldoende gewaarborgd zijn. Afl.: Advocaten zonder grenzen, Rwanda. Canvas, 20.55-21.35u.

Dokwerk: Nazareth 2000. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u. Ned.3, 21.00-22.00u.

Oklahoma fury – Day of the tornadoes. Indringende beelden en ooggetuigeverslagen maken duidelijk welke enorme krachten er bij een tornado loskomen. Discovery, 21.00-22.00u.

Meet the ancestors. In Spitalfields bij Londen werd vorig jaar een Romeinse sarcofaag opgegraven waarin een versierde kist van lood bleek te zitten. Ook werden overblijfselen van Romeinse kleding en voorwerpen gevonden die nooit eerder opdoken in Engeland. Afl.: The princess and the city. BBC2, 21.30-22.00u.

Andes to Amazon. Tijdens een tocht langs de kusten van Zuid-Amerika blijkt dat de pinguïn op de meest verrassende plaatsen wordt gevonden. De vogel zit zowel in weelderige bossen, droge woestijnen als in gebieden vlak bij de evenaar. Afl.: Penguin shores. BBC2, 22.00-22.50u.

Surinamers zijn beter dan Marokkanen. In deze aflevering gesprekken over dromen en verwachtingen van mensen die hier als eersten aankwamen. Ned.3, 22.50-23.20u.

Dokument: C&A. Slot van een drieluik over het kledingconcern C&A dat alles op alles moet zetten om het hoofd boven water te houden. Afl.: De doorstart. Ned.1, 22.56-23.42u.

Waskracht! Programmamaker Gideon Levi ontmoette bij het postkantoor op 23 december vorig jaar het duo Joop (65) en Coenraad (82), twee mannen aan de rand van de samenleving en volgde hen in hun voorbereidingen op het kerstmaal van geprakte aardappelen, jus en rollade. Ned.3, 23.20-23.45u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprek met tv-presentatrice Linda de Mol en Transavia-topman Pieter Legro. RTL4, 22.45-23.45u.

KUNST

Masterclass with Barbara Bonney. De Amerikaanse sopraan Barbara Bonney helpt met pianist Malcolm Martineau vier jonge zangers bij het instuderen van scènes uit opera's van Mozart en Richard Strauss. BBC2, 0.20-1.00u.

BBC/BAFTA Tribute to Michael Caine. Eerbetoon aan de filmacteur Michael Caine. BBC1, 23.35-1.00u.

FILM

The Nightmare before Christmas (Henry Selick, 1993, VS). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-21.55u., onderbroken door reclame.

. Elles (Luis Galvao Teles, 1997, Frankrijk). Romantische komedie over lief en leed van vijf vrouwen die de vijftig naderen. Interessante, internationale cast: Carmen Maura, Miou-Miou, Marisa Berenson, Guesch Patti, Marthe Keller. TV5, 22.15-23.45u. en morgen, 14.15-16.00u.

Ghosts of Mississippi (Rob Reiner, 1996, VS). Even oprecht als eenduidig drama vertelt authentieke geschiedenis: openbare aanklager Bobby DeLaughter (James Baldwin) heropent na 25 jaar de zaak tegen de vermeende moordenaar van zwarte-burgerrechtenactivist Medgar Evers. Met Whoopi Goldberg als diens weduwe en James Woods als de moordenaar. ZDF, 22.15-0.20u., nagesynchroniseerd.

Billion Dollar Brain (Ken Russell, 1967, Engeland). Visuele bravoure van regisseur Russell blijft (betrekkelijk) binnen de perken in laatste van drie films met Michael Caine als geheim agent Harry Palmer. Hij weerhoudt een Texaanse generaal ervan om Rusland binnen te vallen. BBC1, 1.00-2.50u.

Bullets over Broadway (Woody Allen, 1994, VS). In zijn 23ste film zet Allen acteurs te kijk als egocentrische monsters en speelt hij een geraffineerd geschreven en uitstekend uitgevoerd spel met de clichés van in de jaren dertig populaire filmgenres als de harde gangsterfilm en de backstage-komedie. In het New York van de jaren twintig is Joe Vitirelli een maffiabaas, John Cusack een noodlijdende thaterregisseur, Jennifer Tilly een oliedom revuemeisje en Dianne Wiest een bijna uitgerangeerde diva. ARD, 1.00-2.35u., nagesynchroniseerd.

. Wagonmaster (John Ford, 1950, VS). Semi-klassieker van Ford is een sfeervolle, anekdotische western. Groep mormoonse pioniers onder leiding van Ward Bond huurt Ben Johnson en Harry Carey Jr. in om hun huifkarren te beschermen tegen Indianen en bandieten op weg naar Utah. Morgen, BBC2, 13.40-15.00u., zwart-wit.

Hawmps! (Joe Camp, 1976, VS). Westernklucht met curieuze gimmick. De cavalerie van Texas experimenteert met het gebruik van kamelen in de woestijn. Morgen, SBS6, 14.55-17.00u., onderbroken door reclame.

The Square Peg (John Paddy Carstairs, 1958, Engeland). Uitgelaten klucht met Norman Wisdom in een dubbelrol van recruut en diens dubbelganger: een Duitse generaal. Ook met Edward Chapman. Morgen, BBC2, 15.00-16.40u., zwart-wit.