Scepsis bij benoeming Bellaart

Onder hoofdklassecoaches is met verbazing gereageerd op de aanstelling van Joost Bellaart als bondscoach van de Nederlandse hockey- ploeg. ,,Een keuze voor het verleden.''

Zijn benoeming is weliswaar pas morgen officieel, maar nu al weerklinkt de kritiek op de aanstelling van Joost Bellaart als bondscoach van de Nederlandse hockeyploeg. ,,Met alle respect voor zijn verdiensten, maar die liggen in het verleden'', meende HGC-coach Sonja Thomann gisteren, na de 2-0 nederlaag tegen Amsterdam. ,,Daarom beschouw ik de keuze van de bond als een forse stap terug.''

Thomann fungeerde twee jaar als assistent onder Maurits Hendriks, de coach die vorige maand, ondanks het prolongeren van de olympische titel, door de hockeybond (KNHB) aan de kant werd geschoven. Hoe objectief is haar oordeel? ,,Het gaat mij niet zozeer om Maurits, hoewel ik hem hoog heb zitten. Maar hij belichaamt de toekomst, net als tal van andere jonge coaches. Ook die staan nu in de kou. Het Nederlandse hockey stond altijd gelijk aan vooruitgang, aan het kiezen voor gedurfde oplossingen. En dat gevoel heb ik niet met de keuze voor Bellaart.''

Of had de Duitse zelf gehoopt op een sollicitatiegesprek op het bondsbureau in Bunnik? Thomann, hoofdschuddend: ,,Daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat is dit: kennelijk vindt de bond dat de ingeslagen weg van een paar jaar geleden niet heeft gewerkt. Prima, maar doe dan iets vernieuwends. Doorbreek de patronen, maar val niet terug op het verleden.''

Volgens Thomann heeft de bond zich bij de keuze voor `motivator' Bellaart te nadrukkelijk laten leiden door de hartenkreet van sommige spelers. Die maakten zich, vlak na de Olympische Spelen in Sydney, sterk voor een coach met vooral sociale vaardigheden. ,,Luisteren naar spelers doet iedere coach, ik dus ook. Maar uiteindelijk neem ik de beslissingen, niet zij. Wat mij betreft had de bond een balans moeten zoeken, want met alleen gezelligheid word je over vier jaar geen olympisch kampioen.''

Steun kreeg Thomann gisteren van een oud-collega, Mark Bouwman. ,,Een onbegrijpelijke beslissing'', zo typeerde de voormalig coach van HGC de aanstelling van zijn aartsrivaal van die andere Haagse topclub, HCKZ. En, met cynische ondertoon: ,,Het old boys network functioneert kennelijk nog steeds.''

Ook elders is met verbazing kennis genomen van de benoeming van Bellaart, de 49-jarige coach die leiding gaat geven aan een driemanschap. Zeker van een plaats in die trojka is Michel van den Heuvel, de coach van Oranje Zwart, die op basis van zijn trainerskwaliteiten is uitverkoren. Voor de positie van manager circuleert de naam van oud-international Marc Benninga.

Bert Bunnik, coach van landskampioen Bloemendaal, onderschrijft de visie van Thomann. Ook hij bespeurt ,,een gebrek aan lef en visie bij de bond'' met de keuze voor Bellaart. ,,Laat ik voorop stellen dat ik a) niet geïnteresseerd ben in die baan en b) Joost een alleraardigste kerel vind. Maar, en daar kan ik niet omheen, deze keuze getuigt van paniekvoetbal, van een korte-termijnvisie. Problemen worden naar voren geschoven. Als je pretendeert een toekomstgericht beleid neer te willen zetten, moet je iets op durven bouwen. Daar lijkt dit in de verste verte niet op, want dit is teruggrijpen op het verleden.''

Wat Bunnik betreft had óf vrouwencoach Marc Lammers gepromoveerd moeten worden óf Hendriks mogen aanblijven. ,,Op voorwaarde dat hij geflankeerd zou worden door iemand die hem de sport had leren relativeren'', meent de voormalig jeugd- en assistent-bondscoach. ,,Maar hoe dan ook, dit is een flinke stap terug. Al was het maar omdat het verleden – denk aan het WK van 1986 (zevende plaats met Spits, Jorritsma en Bellaart, red.) – heeft uitgewezen dat een driemanschap niet werkt.''

Ook Roger van Gent, assistent en oud-coach bij Den Bosch, plaatst kanttekeningen. ,,Zeker omdat de begeleiding van hogerhand wordt samengesteld. Dat vind ik op z'n zachtst gezegd vreemd. Een coach stelt zijn eigen begeleidingsteam samen, niet de bond.''

Van Gent is voorstander van een harde hand in plaats van een joviale gangmaker. ,,Bewijzen kan ik het niet, maar ik krijg het onaangename gevoel dat de macht steeds meer bij de spelers ligt. Deze groep heeft de laatste jaren zo'n beetje alles gewonnen. Juist nu dienen er harde noten gekraakt te worden. Dat wil zeggen: een einde maken aan de bv'tjes en iedereen op z'n plaats zetten.''

Maurits Hendriks onthield zich gisteren wijselijk van commentaar. Al kon de vertrekkende bondscoach een cynische grijns niet onderdrukken, toen hij kennis nam van de kritische geluiden.

Zonder Bellaart af te willen vallen, heeft ook Amsterdam-coach Ton Wisse zo zijn bedenkingen. ,,Waar ik mij de laatste weken mateloos aan gërgerd heb, zijn geluiden als zouden er onvoldoende trainers en coaches voorhanden zijn. Dat is lariekoek. Nederland is niet voor niets wereld- en olympisch kampioen. Al jaren hebben we de meeste know-how, en dan zouden er plotseling geen bekwame coaches zijn? Hou toch op.''

Jeroen Delmee, de beoogde aanvoerder van de ploeg, neemt alle kritiek voor lief. ,,Al die mensen die nu met hun mening klaar staan, hebben te weinig inzicht in wat er de laatste jaren gebeurd is. Ik zie Bellaart als iemand die in staat is om van deze groep weer een team te maken. Op papier hebben wij de sterkste selectie, maar in Sydney kwam dat er niet uit. Behalve verstand van hockey moet een coach verstand van mensen hebben. Daarom geloof ik in Bellaart, zeker in combinatie met een vakbekwame trainer en een dito manager.''

    • Mark Hoogstad