Rotterdam presenteert programma

Het programma van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 is bekend. De Rotterdamse burgemeester Opstelten en cultuurwethouder Kombrink ontvingen vanmiddag het programmaboek.

Rotterdam is in 2001 Culturele Hoofdstad van Europa, samen met de Portugese stad Porto. Het programma telt 330 onderdelen en is verspreid over het hele jaar. Door middel van tentoonstellingen, voorstellingen en festivals wordt aandacht besteed aan o.a. jongerenculturen, migratie, architectuur en nieuwe media. Verwachte hoogtepunten zijn een Jeroen Bosch-tentoonstelling in Museum Boijmans, het openluchtspektakel De Jas van Rotterdam aan de Maas, de voorstelling City van Mini & Maxi in het nieuwe Luxor Theater en een tentoonstelling over uitgaansleven in het Interbellum in Las Palmas.

Het motto van Rotterdam 2001 is `Rotterdam is vele steden' en werd door intendant Bert van Meggelen ontleend aan Italo Calvino's roman De onzichtbare steden. Alle activiteiten zijn verdeeld over tien `steden', met aanduidingen als Plezierstad, Steden van Erasmus, Young@Rotterdam en Stad van de Toekomst.

Veel van de onder Rotterdam 2001-noemer gepresenteerde activiteiten behoren tot het reguliere culturele aanbod van Rotterdamse instellingen. Hoeveel precies weet de Stichting Rotterdam 2001 niet. Woordvoerder Ab van der Pijl: ,,Die analyse hebben we niet gemaakt. Zo'n splitsing is lastig te maken, want bijvoorbeeld het Gergjev Festival wordt dankzij ons uitgebreid, en het Ro Theater speelt volgend jaar alleen in Rotterdam. Valt dat onder het gewone aanbod of niet? Bovendien zijn de tweehonderd deelnemers zeer verschillend, variërend van gevestigde instellingen tot nieuwkomers. Sommige `kleine' ideeën zijn door ons samengevoegd.''

Het budget van de Stichting Rotterdam 2001 is 51 miljoen gulden, waarvan rijk, gemeente en sponsors elk 17 miljoen betalen. Daarnaast zijn er bijdragen van de deelnemende instellingen zelf en fondsen, waardoor het totale budget op 125 miljoen gulden komt. Eind november kwam de Stichting twee miljoen gulden tekort. Van der Pijl: ,,Onze begroting is nu dekkend. Bijdragen van fondsen kunnen we zowel in 2000 als 2001 aanvragen, dus eind volgend jaar hebben we alles gefinancierd.''

Enkele geplande activiteiten zijn afgelast. De voorstelling Aïsja en de vrouwen van Medina stuitte op verzet uit islamitische hoek, de manifestatie Erasmus 2001 bleek ,,logistiek te ambitieus'', de tentoonstelling In de Spiegel van de Gouden Eeuw in de Kunsthal vervalt.

Bert van Meggelen, intendant van Rotterdam 2001 en bedenker van het tien steden-concept, trad begin november wegens oververmoeidheid terug uit de directie en was vanmiddag niet aanwezig bij de presentatie van het programma. Van der Pijl: ,,We weten niet wanneer hij terugkomt. Hij is moe. Bert van Meggelen is nog wel verantwoordelijk voor het artistieke beleid.'' De officiële opening van Rotterdam 2001 door koningin Beatrix vindt plaats op 26 januari in De Doelen.