Plan voor pensioenen Duitsland in gevaar

De hervorming van het Duitse pensioenstelsel dreigt te stranden. De regeringscoalitie is dit weekeinde door de knieën gegaan voor de eisen van de vakbeweging, zodat van het oorspronkelijke voorstel weinig overblijft. De oppositie eist het aftreden van minister Walter Riester (Sociale Zaken) en een nieuw pensioenplan.

Na de belastingverlaging, waartoe het kabinet afgelopen zomer besloot, zou de vernieuwing van het pensioenstelsel het tweede grote moderniseringsproject van kanselier Schröder (SPD) moeten worden. Friedrich Merz, fractieleider van de christen-democratische oppositie van CDU/CSU, zei dat het huidige pensioencompromis ,,rijp is voor de schroothoop''. Hij riep de coalitie (SPD en Groenen) op het ,,verknoeide'' wetsontwerp in te trekken en een nieuw voorstel te maken.

De regering-Schröder, die morgen haar goedkeuring aan het pensioenplan van Riester wil geven, heeft de steun van de oppositie nodig om de hervorming goedgekeurd te krijgen door de Bondsraad (Eerste Kamer). Maar afgelopen weekeinde verklaarden ook CDU-voorzitster Angela Merkel en CSU-politicus Horst Seehofer, vice-voorzitter van de fractie, dat de regering een solide hervorming op tafel moet leggen die de pensioenen langdurig garandeert. Zo niet, dan hoeft de regering niet te rekenen op steun van de oppositie.

Volgens het aangepaste voorstel zal het niveau van de pensioenen tot 2030 slechts minimaal dalen van de huidige 70 procent tot 67 procent van het laatstverdiende loon in plaats van de oorspronkelijke 64 procent. Ook zouden de pensioenbijdrages niet mogen stijgen tot boven de 22 procent van het brutoloon.

,,De voorstellen grenzen aan toverkunst'', reageerde Horst Siebert, een van de vijf economische `wijzen' in Duitsland. ,,De maatschappij vergrijst en moet het onbetaalbare pensioensysteem aanpassen. En zie hier, welk een wonder: na de hervorming wordt zelfs een hoger pensioenniveau bereikt dan voorheen.''