Ongedacht agrarisch

Er valt veel te bestuderen op de werkelijk reusachtige Landbouw Rai, die alle vierkante meters van dit uitstallingscomplex beslaat. Alleen omwille van de schoonheid van de tractor was de aanschaf van een entreebewijs onvermijdelijk.

Ze staan in alle maten, merken en soorten geparkeerd in kunstig aangelegde minigraanveldjes, met hier en daar een puntje suikerbieten of een zorgvuldig geplaceerde rode kool voor het accent. Mijn vriend Harry Heyink heb ik meegenomen voor de plattelandsexpertise, hij zal mij bovendien fotograferen in de cabine van een der trekkers. We zoeken een lege bestuurderszetel, maar alle trekkercabines zitten vol: ik stel vast dat bij de grotere uitvoeringen ruimte is voor vier breedgeschouderde beursbezoekers.

,,We zoeken toch naar een nieuw product?', vraagt Harry nu.

Ik schud het hoofd.

,,Het gaat om het ongedachte product.'

,,Had je hier wel eens aan gedacht dan?', vraagt mijn vriend. Hij wijst op een apparaat dat automatisch gierput op giertank aansluit. Wij genieten van een demonstratie van deze nouveauté in het ammoniaksegment, en zetten de lange wandeling voort. We passeren stands voor windschermen voor de open stal, ik probeer het Cozy Cow koematras uit, word meegenomen naar de aanbieder van de Eindeloze en Naadloze Dakgoot, we doen mee aan een prijsvraag (hoofdprijs een Purofort, de lichte laars voor het zware werk) die ook nieten blijkt te bevatten, dan komen we aan bij de firma Visser uit het Friese Bolsward, die in transporteurs doet.

Ik wijs.

,,Kijk, een Jakobsladder.'

,,Nee', zegt Harry. ,,Dat is een Andreasladder.'

We vragen de standhouder als scheidsrechter op te treden.

,,Zeg maar gewoon transporteur', zegt hij. ,,Dat doen wij óók.'

Mooi zijn even verder de zelfdrinkers voor de koeienstal van de firma `La Buvette', dan komen we bij een uitstalling van gruwelijk ogende apparaten. Het blijkt om de Kempers Champion-generatie 2001 maaivoorzetstukken voor elke gangbare hakselaar te gaan, ik moet echter denken aan een mensenhoofdenmaaier die ik in de film eens zag.

,,Kom', zegt Harry. ,,We moeten verder. Ik wil de werkkledinglijn van het trekkermerk John Deere (tot en met JD-onderbroeken) niet missen, we hebben de P2200 Graan Verliesmonitor nog niet gezien, en dan zijn er nog de voermengwagens, de rotorkopeggen, de kuilhappers, de loofverwijderaars, ik wil bovendien een proefnummer van het Agrarisch Dagblad halen, en ook van de weekbladen Het schaap, Boerderij, Koevisie en Pluimveehouderij, ik heb de uiernetten nog niet gezien, Allez!'

,,Een ongedacht product', verzucht ik, ademloos nog steeds bij de gruwelijk gele en gruwelijk rode Champion-generatie 2001 maaivoorzetstukken.

,,Dat was toch die giersnelkoppeling?', vraagt Harry.

,,Nee, dit!'

Hij haalt de schouders op.

,,Eigenwijze mensen hou je altijd. Laten we dan die trekkerfoto maar nemen.'

Opnieuw passeren we lange rijen tractoren, blauwe, rode, witte, geelgroene. Allemaal heel mooi, maar fotograferen lukt niet. Alle bestuurderscabines zitten nog steeds mudvol.

Landbouw Rai 12-16 december 2000 in de RAI te Amsterdam.

    • Atte Jongstra